Lapset ja nuoret
Uudet silmälasit koulun aloitukseen
Alma sai uudet silmälasit koulun aloitukseen
Alma sai uudet silmälasit koulun aloitukseen
Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE

Ekaluokkalainen Alma näkee silmälasien avulla koulutehtävät ja käsityöt 


“On ihan outoa olla ilman silmälaseja,” ekaluokkalainen Alma sanoo. Hän sai ensimmäiset silmälasinsa jo 1-vuotisneuvolan jälkeen. Vuosien mittaan laseista on tullut luonteva osa arkea kotona ja koulussa, missä Alma näkee niiden avulla kaikki tehtävät ja kivat käsityöt.


Tuore koululainen Alma laittaa silmälasit heti herättyään ja käyttää niitä kaikkialla muualla paitsi uimahallissa ja rannalla. Lasit ovat Almalle itsestäänselvyys, eikä hän edes muista aikaa ilman niitä.


“Huomasin jo ennen Alman 1-vuotisneuvolaa, että tytön vasen silmä kääntyi valokuvissa sisäänpäin. Neuvolassa Almalta sitten löydettiin karsastusta ja voimakasta kaukotaitteisuutta. Alma ei siis nähnyt hyvin lähelle”, äiti Niina kertoo. 

Silmälasit korjasivat karsastuksen ja lähinäön

Alma sai lähetteen julkisen terveydenhuollon karsastuspoliklinikalle, missä terveydenhoitajan havainnot vahvistuivat. Puolitoistavuotiaana hän sai ensimmäiset silmälasinsa, joilla korjattiin sekä karsastus että lähinäkö. 


Nyt karsastusta seurataan vuosittaisilla silmälääkärikäynneillä, ettei vasemman silmän näkö pääse heikkenemään oikeaan silmään verrattuna. 


“Jos näin kävisi, vasenta silmää voitaisiin aktivoida peittohoidolla eli oikea, vahvempi silmä peitettäisiin ajoittain. Tähän asti Alman näköä on hoidettu ainoastaan silmälaseilla, ja ne ovat toimineet hyvin”, Niina selventää.


Uudet silmälasit koulun aloitukseen

Ennen Alman kovasti odottamaa koulun aloitusta oli erityisen tärkeää varmistaa, että tytön näköasiat olivat mallillaan. Vuosittainen silmälääkärikäynti osui sopivasti kevääseen, ja silmälasit olikin syytä päivittää. 


“Kuulin, että Silmäasemalta saa ekaluokkalaiselle silmälasit ilmaiseksi, ja päätimme hyödyntää tarjouksen. Alman iloksi löysimme hänelle upouudet lasit juuri hänen lempivärissään”, Niina muistelee.


“Sangat ja ympärykset ovat violetit, ja keskeltä lasit ovat läpinäkyvät”, Alma täsmentää. 


Silmälasien ulkonäkö on selvästi Almalle tärkeä asia, ja hän kuvailee innoissaan myös toisia, kultasankaisia lasejaan. Aikuisena hän aikoo hankkia vaaleanpunaiset metallilasit. 


“Haluan samanlaiset kuin äidillä, ne ovat hienot”, hän sanoo.


Lukuläksyt ja käsityöt vaativat tarkkaa näköä

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että Alma näkee koulutehtävät ja taululle. Lukemaan opetteleva ekaluokkalainen saa aapisesta lukuläksyä joka päivä, ja tarkasta näöstä on hyötyä myös Almalle mieluisissa käsitöissä.


“Olemme tehneet nyörejä ja pöllöjä monivärisistä villalangoista ja askarrelleet peikkoja, joilla on hiukset langasta ja haalari pahvinpalasta”, Alma luettelee.


Vauhdikkaan tytön silmälasit pysyvät menossa mukana 

Ekaluokkalainen Alma on viihtynyt koulussa, vaikka päivät tuntuvatkin toisinaan pitkiltä. Energiaa riittää silti myös harrastuksille, joita aktiivisessa perheessä riittää. 


Alma käy äitinsä kanssa suunnistamassa ja pyöräilemässä sekä aloittaa pian jalkapallotreenit isän ja isoveljen jalanjäljissä. Lisäksi hän harjoittelee kotona akrobatiaa: kärrynpyöriä, kuperkeikkoja ja päälläseisontaa. Päälläseisonnassa hänen ennätyksensä on isän mukaan puolitoista minuuttia, mutta Alma on toista mieltä. 


“Pisin aika on kaksi minuuttia ja kymmenen sekuntia. Silmälasit pysyivät silloinkin tosi hyvin päässä”, hän vakuuttaa.

Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmälääkäri suosittelee: lasten ruutuaika minimiin
Australialaistutkimus ennustaa, että puolet maailman ihmisistä on likinäköisiä vuonna 2050. Yksi likinäköisyyden syistä on lisääntynyt lasten ruutuaika. Lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell kertoo lisää ilmiöstä ja jakaa vinkkinsä ruutuajan vähentämiseen.
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
“Mitä aikaisemmin lapsen huono näkö todetaan, sitä nopeammin ja paremmin se saadaan yleensä korjattua”, kertoo lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell Silmäasemalta. Näön heikkenemisen voi onneksi huomata tarkkailemalla lapsen vointia ja käytöstä.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit