Kirjaudu sisään
Kaihi, joka tunnetaan myös nimellä harmaakaihi, on yleinen silmävaiva. Kaihi johtuu silmän linssin samentumisesta ikääntymisen myötä. Samea linssi läpäisee huonommin valoa, jolloin maailma näyttää sumealta ja utuiselta.
Tavallisesti kaihin oireet alkavat 60 ikävuoden jälkeen, mutta niitä tulee jossakin elämänvaiheessa kaikille. Harmaakaihin oireista kärsii noin 400 000 suomalaista: 30 prosenttia yli 65-vuotiaista ja valtaosa yli 85-vuotiaista. Kaihi on yhtä luonnollinen osa vanhenemista kuin harmaat hiukset.
Kaihi hoidetaan päiväkirurgisella kaihileikkauksella, jossa silmän samentuneen linssin tilalle vaihdetaan kirkas keinolinssi. Kaihileikkaus on nopea, kivuton ja turvallinen. Kaihileikkauksen jälkeen näet kirkkaasti ja voit taas nauttia harrastuksista, kuten lukemisesta, käsitöistä, autoilusta, urheilusta ja liikunnasta. Silmiesi tilanteesta ja näkemisen toiveistasi riippuen kaihileikkaus voidaan tehdä joko yksiteho- tai moniteholinssillä.
Lue lisää kaihileikkauksesta
Kaihin oireet ovat yksilöllisiä, mutta yleisin niistä on näön sumentuminen. Lisäksi kaihi heikentää hämärä- ja syvyysnäköä ja aiheuttaa häikäisyä. Myös värit haalistuvat ja niiden kontrastit heikkenevät. Kaihin huonontamaa näköä ei pysty korjaamaan silmälaseilla.
Kaihi etenee usein niin pikkuhiljaa, että sen kehitystä on vaikea huomata. Moni hakeutuu silmälääkärille siinä vaiheessa, kun lukeminen tai muu lähityöskentely sekä pimeässä autoilu vaikeutuu.
Lue lisää kaihin oireista
Iän karttuminen on tärkein syy kaihin kehittymiselle. Kaihi on nuorella ihmisellä erittäin harvinainen. Kaihin kehittymiseen vaikuttavat myös perintötekijät, huomattava ylipaino, diabetes, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö. Erilaiset silmävammat, tietyt lääkkeet, silmän sisäiset leikkaukset, säde- ja röntgenhoito ja pitkittyneet silmätulehdukset lisäävät kaihin riskiä. Tutkimusten mukaan silmien tehokas suojaaminen auringolta voi ennaltaehkäistä kaihia.
Kaihidiagnoosin tekee aina silmälääkäri. Kaihi näkyy silmälääkärin rutiinitutkimuksissa. Jos silmälääkäri epäilee kaihia, tehdään tarkempi silmätutkimus biomikroskoopilla. Biomikroskoopin avulla silmälääkäri erottaa myös lievät kaihimuutokset.
Jos olet yli 65-vuotias ja sinulle tulee yllättäen vaikeuksia esimerkiksi lukea, neuloa tai ajaa autoa hämärässä, suosittelemme sinulle silmälääkärin tutkimusta. 60 ikävuoden jälkeen jokaisen on hyvä käydä silmälääkärissä vähintään kahden tai kolmen vuoden välein.
Varaa aika silmälääkärille
Kaihileikkaukseen kannattaa hakeutua heti, kun koet harmaakaihin oireiden heikentävän elämänlaatuasi. Silmäasemalle pääset kaihileikkaukseen jonottamatta ja silloin, kun omaan aikatauluusi sopii.
Lue usein kysytyt kysymykset kaihileikkauksesta täältä
Kyllä, harmaakaihi on ikääntymiseen liittyvä normaali muutos silmässä. Sen muodostumiseen vaikuttavat kuitenkin myös perintötekijät, tietyt perus- ja silmäsairaudet, lääkitykset, ympäristötekijät ja/tai silmävammat eli silmätraumat. Esimerkiksi diabetes ja eri sairauksien hoitona käytetty kortisoni (sisäisesti käytettynä tai silmätippoina) sekä voimakas altistus ultraviolettisäteilylle ja runsas alkoholin käyttö ja tupakointi lisäävät kaihin riskiä.
Ihmisen ikääntyessä silmän linssin aineenvaihdunta heikkenee. Tällöin linssi paksuuntuu ja samenee eikä läpäise enää valoa entiseen tapaan.
Kaihin toteaminen nuorella on harvinaista, sillä silmän kaihimuutokset liittyvät tavallisesti ikääntymiseen. Nuorella kaihi voi olla synnynnäinen, tapaturman seurauksena syntynyt traumakaihi tai muun sairauden vaatiman kortisonilääkityksen aiheuttama kaihi.
Silmän näöntarkkuus muuttuu linssin paksuuntuessa. Värit muuttuvat harmaammiksi ja haalistuvat, hämäränäkö ja kontrastien erottaminen heikkenevät, ja häikäistymisoireet lisääntyvät. Lopulta näkö ei enää korjaannu normaaliksi edes silmälasien avulla.
Optikko tunnistaa usein kaihiin viittaavat muutokset, mutta vain silmälääkäri saa tehdä kaihidiagnoosin. Tämä johtuu siitä, että kaihin lisäksi silmästä saattaa löytyä myös muita näköön vaikuttavia muutoksia. Niiden tunnistaminen voi vaatia silmälääkärin asiantuntemusta.
Kaihin ainoa hoito on kaihileikkaus. Kaihileikkaus poistaa kaihin pysyvästi eli leikkauksen jälkeen kaihi ei koskaan uusiudu. Jos kaihileikkauksen jälkeen ilmenee kaihin oireita, kyse on jälkikaihista eli silmän kapselipussin jälkisamentumasta. Jälkikaihin poisto on vain kevyt lasertoimenpide.
Kaihileikkaus on ajankohtainen silloin, kun sen oireet häiritsevät arkielämää. Julkisen terveydenhuollon kaihileikkauskriteerit ovat hyvin tiukat, mutta Silmäasemalle voit tulla kaihileikkaukseen silloin, kun itse haluat. Silmäkirurgimme leikkaavat kokeneesti niin alkavan kuin pitkälle edenneen kaihin.
Usein harmaakaihi kehittyy molempiin silmiin yhtä aikaa, mutta ei aina.
Kaihileikkauksessa silmän oma linssi poistetaan kokonaan eikä kaihi ei voi enää tulla takaisin. Kaihileikkauksessa säilytetään kuitenkin oman linssin kapselipussi, sillä se on paras paikka asettaa uusi, kirkas keinolinssi. Kapselipussi saattaa ajan kanssa samentua ja aiheuttaa kaihia muistuttavia oireita, joita kutsutaan jälkisamentumaksi tai jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan laseroinnilla silmälääkärin vastaanotolla. Paikallispuudutuksessa tehtävä laserointi kestää vain muutaman minuutin, ja pääset kotiin heti toimenpiteen jälkeen. Silmä toipuu jälkikaihin laseroinnista seuraavaan päivään mennessä. Silmälaseja ei tarvitse vaihtaa toimenpiteen jälkeen.
Jos kaihia ei leikata, silmän linssin rakenne jatkaa edelleen tiivistymistään. Lopulta linssi voi samentua niin pahasti, ettei sen läpi pääse valoa eikä silmällä enää näe. Linssin paksuuntuminen voi myös estää silmänsisäisen nestekierron, jolloin silmänpaine nousee hallitsemattomasti. Korkea silmänpaine saattaa vaurioittaa näköä pysyvästi, jos sitä ei hoideta ajoissa.
Kaihia ei valitettavasti pysty ennaltaehkäisemään, mutta terveet elämäntavat vaikuttavat moniin kaihin riskitekijöihin ja edistävät muutenkin silmien terveyttä. Esimerkiksi silmien huolellinen suojaaminen ultraviolettisäteilyltä, tupakoimattomuus ja alkoholin käytön vähentäminen voivat pienentää kaihin riskiä.
Aiemmin puhuttiin usein kaihin kypsyttämisestä eli kaihileikkauksen odottelusta niin kauan, että kaihi olisi kehittynyt riittävän pitkälle. Pitkälle edennyt kaihi oli vielä tällöin helpompi leikata. Tänä päivänä kaihileikkaus on kuitenkin tekniikaltaan niin edistyksellinen, ettei kaihin oireiden pahenemista ole enää mitään syytä jäädä odottamaan. Kaihileikkaus on yleinen ja turvallinen toimenpide kaihin kehitysvaiheesta riippumatta.