Tietoa silmäleikkauksista
Kaihi eli harmaakaihi
Kaihi, eli harmaakaihi
Kaihi, eli harmaakaihi
Epäiletkö kaihia? Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Kaihi eli harmaakaihi koskettaa jokaista

Kaihi, joka tunnetaan myös nimellä harmaakaihi, on yleinen silmävaiva. Kaihi johtuu silmän linssin samentumisesta ikääntymisen myötä. Samea linssi läpäisee huonommin valoa, jolloin maailma näyttää sumealta ja utuiselta. 

Tavallisesti kaihin oireet alkavat 60 ikävuoden jälkeen, mutta niitä tulee jossakin elämänvaiheessa kaikille. Harmaakaihin oireista kärsii noin 400 000 suomalaista: 30 prosenttia yli 65-vuotiaista ja valtaosa yli 85-vuotiaista. Kaihi on yhtä luonnollinen osa vanhenemista kuin harmaat hiukset. 

Kaihileikkaus on kaihin ainoa hoito

Kaihi hoidetaan päiväkirurgisella kaihileikkauksella, jossa silmän samentuneen linssin tilalle vaihdetaan kirkas keinolinssi. Kaihileikkaus on nopea, kivuton ja turvallinen. Kaihileikkauksen jälkeen näet kirkkaasti ja voit taas nauttia harrastuksista, kuten lukemisesta, käsitöistä, autoilusta, urheilusta ja liikunnasta. Silmiesi tilanteesta ja näkemisen toiveistasi riippuen kaihileikkaus voidaan tehdä joko yksiteho- tai moniteholinssillä.

Lue lisää kaihileikkauksesta

Kaihin oireet heikentävät elämänlaatua

Kaihin oireet ovat yksilöllisiä, mutta yleisin niistä on näön sumentuminen. Lisäksi kaihi heikentää hämärä- ja syvyysnäköä ja aiheuttaa häikäisyä. Myös värit haalistuvat ja niiden kontrastit heikkenevät. Kaihin huonontamaa näköä ei pysty korjaamaan silmälaseilla.

Kaihi etenee usein niin pikkuhiljaa, että sen kehitystä on vaikea huomata. Moni hakeutuu silmälääkärille siinä vaiheessa, kun lukeminen tai muu lähityöskentely sekä pimeässä autoilu vaikeutuu.

Lue lisää kaihin oireista


Kaihin tärkein syy on ikääntyminen

Iän karttuminen on tärkein syy kaihin kehittymiselle. Kaihi on nuorella ihmisellä erittäin harvinainen. Kaihin kehittymiseen vaikuttavat myös perintötekijät, huomattava ylipaino, diabetes, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö. Erilaiset silmävammat, tietyt lääkkeet, silmän sisäiset leikkaukset, säde- ja röntgenhoito ja pitkittyneet silmätulehdukset lisäävät kaihin riskiä. Tutkimusten mukaan silmien tehokas suojaaminen auringolta voi ennaltaehkäistä kaihia.


Silmälääkäri toteaa kaihin

Kaihidiagnoosin tekee aina silmälääkäri. Kaihi näkyy silmälääkärin rutiinitutkimuksissa. Jos silmälääkäri epäilee kaihia, tehdään tarkempi silmätutkimus biomikroskoopilla. Biomikroskoopin avulla silmälääkäri erottaa myös lievät kaihimuutokset.

Jos olet yli 65-vuotias ja sinulle tulee yllättäen vaikeuksia esimerkiksi lukea, neuloa tai ajaa autoa hämärässä, suosittelemme sinulle silmälääkärin tutkimusta. 60 ikävuoden jälkeen jokaisen on hyvä käydä silmälääkärissä vähintään kahden tai kolmen vuoden välein.

Varaa aika silmälääkärille


Milloin kaihileikkaukseen?

Kaihileikkaukseen kannattaa hakeutua heti, kun koet harmaakaihin oireiden heikentävän elämänlaatuasi. Silmäasemalle pääset kaihileikkaukseen jonottamatta ja silloin, kun omaan aikatauluusi sopii. 

Lue usein kysytyt kysymykset kaihileikkauksesta täältä

Asiantuntijamme vastasivat asiakkaidemme yleisimpiin kysymyksiin kaihista
Asiantuntijamme vastasivat asiakkaidemme yleisimpiin kysymyksiin kaihista
Epäiletkö kaihia? Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Kaihileikkauksesta bonusta
Älä anna kaihin heikentää näköäsi. Silmäaseman yksityisestä kaihileikkauksesta saat Bonusta 500 € arvosta/silmä.
Libbe pääsi kaihileikkaukseen samana päivänä
Libbe pääsi kaihileikkaukseen samana päivänä
Lue lisää epätavallisen vauhdikkaasta kaihileikkauskokemuksesta alta.
Kristinan kokemus kaihileikkauksesta: sain kuin uudet silmät
Kristinan kokemus kaihileikkauksesta: sain kuin uudet silmät
Kristina Honkasen kaihileikkauskokemus johti päiväkausien ihmettelyyn: näinkö kirkkaasti ihminen voi nähdä?
Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä
Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä
Silmätautien erikoislääkäri ja dosentti Antti Viljanen kohtaa silmäleikkausta pelkääviä asiakkaita työssään päivittäin. Kysyimme häneltä, mikä silmäleikkauksessa useimmin pelottaa ja miten hän rauhoittelee riskeistä huolestuneita.
Näytä kaikki artikkelit