Kirjaudu sisään
Me Silmäasemalla kerromme sinulle kaiken, mitä tahdot tietää silmistä. Täältä löydät silmiä avaavia tarinoita, asiantuntija-artikkeleja, asiakkaidemme kokemuksia ja alan viimeisimmät uutiset. Lue lisää silmäoireista alla olevista artikkeleista. On aika katsoa syvemmälle silmiin.
AURINKOLASIT
SILMÄLASIT
SILMÄOIREET
KOKEMUKSIA
NÄKÖHÄIRIÖT
PIILOLINSSIT
LEIKKAUKSET
SILMIEN TERVEYS
HYVÄ NÄKEMINEN
URHEILU JA VAPAA-AIKA
LAPSET JA NUORET
TRENDIT JA INSPIRAATIO
Jos silmäsi kutiavat, punoittavat tai kirvelevät, voi syynä olla niiden kuivuminen. Moni kärsii kuivasilmäisyydestä jossakin vaiheessa elämäänsä. Kuivat silmät voivat olla ympäristön tai sairauden aiheuttama ongelma. Tehokkaita hoitotuotteita on nykyään runsaasti, ja ennaltaehkäisyssä yksi keino on ylitse muiden.
Punaiset silmät voivat johtua monesta eri syystä, esimerkiksi ärsytyksestä tai tulehduksesta. Taustalla on harvoin mitään vakavaa, mutta mikäli vaiva kestää pitkään, hankaloittaa elämää tai siihen liittyy muita oireita, se pitää tutkituttaa silmälääkärillä.
Lumisokeus on auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama silmävamma, jossa voimakas UV-säteily on vahingoittanut silmän sarveiskalvoa ja aiheuttaa tulehduksen. Oireet vaihtelevat säteilyn määrästä ja altistuksen kestosta riippuen. Pahimmillaan lumisokeus aiheuttaa voimakasta kipua silmissä, joka kuitenkin paranee kotihoidossa.
Väsyneet silmät vaivaavat yhä useampia älylaitteiden ja ruutujen katsojia. Tavallisimpia oireita ovat silmien ärtyminen, kutina, kirvely ja päänsärky. Vaiva on kuitenkin yleensä vaaraton, ja sen helpottamiseksi ja ehkäisemiseksi on monia keinoja.
Värikalvon tulehdus esiintyy silmän iiriksessä eli värikalvossa, jonka tehtävänä on säädellä silmään pääsevän valon määrää. Värikalvo määrittää myös silmän värin. Värikalvon tulehdusta eli iriittiä on monesti vain toisessa silmässä, mutta sitä voi esiintyä myös molemmissa. Tulehdus on yleisintä 20–50-vuotiailla ja usein yhteydessä reuman sukuisiin sairauksiin.
Suomen talven viima ja kylmyys aiheuttavat monille harmillista silmien kuivumista. Vaikka oireet ovat ikäviä, ne ovat usein ohimeneviä, ja niiden hoitaminen on suhteellisen helppoa.
Silmätulehduksista yleisin on sidekalvotulehdus, jossa silmän pinnassa oleva kalvo ärtyy ja silmäluomet voivat turvota. Sidekalvotulehduksen aiheuttaja voi olla virus, bakteeri tai sieni, joskus myös allergia tai mekaaninen ärsytys. Lapsen silmätulehdus puhkeaa usein nuhakuumeen tai virustaudin yhteydessä.
Silmäluomessa on Meibomin rauhaseksi kutsuttuja talirauhasia. Näärännäppy on rauhasen tukkeumasta johtuva tulehdus ylä- tai alaluomessa. Bakteerin aiheuttama tulehdus kehittää luomeen punaisen, turvonneen patin. Näärännäppy silmässä ei ole tarttuva, ja se rauhoittuu usein hoidon seurauksena muutaman viikon kuluessa.
Kevään lisääntyvä valo herättää talven aikana uinuneen luonnon ja saa kasvit puhkeamaan loistoon. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös siitepölykauden alkua, joka aiheuttaa monille voimatonta oloa, tukkoista nenää sekä kaihertavia ja vuotavia silmiä. Kuulostaako tutulta? Löydä oikea hoito tunnistamalla, milloin kyseessä ovat allergiset silmäoireet ja milloin silmät ovat ärtyneet katupölystä.
Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.
Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?
Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Kaihi, joka tunnetaan myös nimellä harmaakaihi, on yleinen silmävaiva. Kaihi johtuu silmän linssin samentumisesta ikääntymisen myötä. Kaihi on yhtä luonnollinen osa vanhenemista kuin harmaat hiukset.