Lapset ja nuoret
Uudet silmälasit koulun aloitukseen
Milo sai uudet silmälasit koulun aloitukseen
Milo sai uudet silmälasit koulun aloitukseen
Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE

Ekaluokkalaisen Milon silmälasit sopivat lukemiseen ja riehumiseen


Ekaluokkalainen Milo aloitti silmälasien käytön esikoulussa, kun neuvolan tarkastuksessa todettiin toisen silmän piilokarsastus ja vaikeuksia nähdä tarkasti kauas. Koulutielle väreistä pitävä Milo sai Saarijärven Silmäasemalta ilmaiseksi kirkkaan vihreät lasit, joilla kelpasi opetella lukemaan.


Kesällä 8 vuotta täyttävän Milon ensimmäiset, rekkakuvioiset silmälasit menivät vaihtoon ennen koulun alkua viime elokuussa. Perhe oli kuullut Silmäaseman tarjoavan ekaluokkalaisille ilmaiset silmälasit, ja uudet kehykset sopivat ison pojan tyyliin.


“Harry Potter -lasit”, Milo kuvailee itse valitsemiaan silmälasejaan tyytyväisenä. “Sillä on ihan samanlaiset, tällaiset ympyräiset.” 

Näkemisen haasteet yllättivät

Milon äiti Tiina yllättyi kuullessaan pojan huonosta näöstä, sillä se ei ollut heijastunut mitenkään perheen arkeen. Milo tykkäsi pyöräillä, kiipeillä, hyppiä trampoliinilla ja painia kavereiden kanssa ulkona, eivätkä näkemisen haasteet olleet hidastaneet menoa. Tiina on kuitenkin tyytyväinen, että lasien tarve selvisi jo Milon ollessa pieni. Näön kehitystä seurataan nyt vuosittain.


“Silmälasit ovat korjanneet Milon näköä todella hyvin. Viime tarkastuksessa silmälääkäri totesi, ettei näöntarkkuus ei ollut muuttunut edellisestä käynnistä. Milo ei siis tarvitse esimerkiksi peittohoitoa.” 


Peittohoitoon päädytään lapsella yleensä silloin, jos huonomman silmän näkö jatkaa heikkenemistään käytön puutteesta. Tällöin vahvempi silmä peitetään silmälapulla heikomman silmän aktivoimiseksi.


Silmälasien käyttö on ollut mieluisaa

Milo on pitänyt alusta lähtien silmälaseja mielellään, mikä on ollut äidille iso helpotus. Äidin mukaan poika riehuu lasit päässä aivan samaan malliin kuin aikaisemmin ilman laseja.


“Alkuun jännitti, haluaisiko Milo käyttää laseja, mutta niistä ei ole koskaan tarvinnut riidellä. Välillä täytyy tietysti muistuttaa, että lasit kannattaa ottaa pois vaikka kavereiden kanssa painiessa. Eikä niitä kannata jättää meidän vuoden vanhan Onni-koiran järsittäväksi”, Tiina naurahtaa. 


Tähän mennessä silmälasit ovat pysyneet hyvässä kunnossa, osin kenties siksi, että Milolla on rauhallisempiakin harrastuksia. Myös niiden parissa tarkka näkö pääsee oikeuksiinsa.


“Milo on iloinen ja pohdiskeleva poika, jolla on vilkas mielikuvitus. Hän tutkii höyryvetureiden toimintaa ja historiaa, rakentelee mielellään legoja ja askartelee paljon, esimerkiksi rakentaa itselleen pahvista autoja”, äiti kertoo.


Lukeminen lähtenyt hienosti käyntiin

Milon ensimmäisen koululuokan parasta antia on ollut lukemaan oppiminen. Välillä pojan kärsivällisyyttä koetellut harjoittelu on viime kuukausien aikana kantanut hedelmää. Nyt hän lukee innolla kaikkea ympäristöstään, uudet silmälasit päässä.


“Milo huudahtelee vähän väliä riemuissaan, että äiti, tuonkin minä osaan jo lukea. Tällä viikolla hän onnistui hienosti tavaamaan taloyhtiön nimen Mendelininmäki. Se ei ole mikään helpoin luettava!”, Tiina iloitsee.

Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmälääkäri suosittelee: lasten ruutuaika minimiin
Australialaistutkimus ennustaa, että puolet maailman ihmisistä on likinäköisiä vuonna 2050. Yksi likinäköisyyden syistä on lisääntynyt lasten ruutuaika. Lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell kertoo lisää ilmiöstä ja jakaa vinkkinsä ruutuajan vähentämiseen.
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
“Mitä aikaisemmin lapsen huono näkö todetaan, sitä nopeammin ja paremmin se saadaan yleensä korjattua”, kertoo lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell Silmäasemalta. Näön heikkenemisen voi onneksi huomata tarkkailemalla lapsen vointia ja käytöstä.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit