Kirjaudu sisään
Silmien laserleikkaus on turvallinen vaihtoehto näön korjaamiseen silloin, jos silmälasit tai piilolinssit eivät ole sinun juttusi. Tutkimme, mikä laserleikkauksessa useimmin askarruttaa ja kokosimme vastaukset yleisiin kysymyksiin.
Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen >>
Laserleikkauksella voit päästä eroon silmälaseista, jos et näe tarkasti kauas. Laserleikkauksen avulla korjataan likinäköisyyttä ja kaukonäköisyyttä (eli miinus- ja plusnäköä) sekä hajataittoa.
Jos sinulla on jo ensimmäisiä ikänäön merkkejä, sinulle voi sopia laserleikkaus monovisio-menetelmällä. Monovisio-laserleikkauksessa silmistäsi tehdään hieman eripariset. jolloin toinen silmä katsoo lähelle ja toinen kauas. Monovisio-vaihtoehtoa voidaan testata etukäteen piilolinsseillä. Niiden avulla pääset kokeilemaan, miltä näkösi monovisio-laserleikkauksen jälkeen tuntuisi.
Kyllä, laserleikkaus korjaa myös hajataiton. Hajataiton korjaaminen laserleikkauksella ei vaikeuta toimenpidettä millään tapaa. Se ei vaikuta leikkauksen pituuteen tai onnistumiseen.
Ikänäköä ei voi korjata eikä sen etenemistä voi hidastaa laserleikkauksella. Sen sijaan ikänäköleikkaus eli linssileikkaus on ratkaisu nimenomaan ikänäön korjaamiseen, ja samalla voidaan korjata muitakin näkemisen ongelmia.
Laserleikkauksessa muokataan silmän pinnan muotoa. Se tehdään leikkaustekniikasta riippuen joko haihduttamalla kudosta tai poistamalla kudosta sarveiskalvon sisältä. Muokkaamisen tavoitteena on saada valo taittumaan silmänpohjalle niin, että näet laserleikkauksen jälkeen tarkasti ilman silmälaseja.
Laserleikkauksen kesto vaihtelee jonkin verran leikkaustekniikan mukaan. Toimenpiteeseen valmisteluineen varataan puolisen tuntia, mutta itse laserointi vie vain sekunneista muutamaan kymmeneen sekuntiin. Koko laserleikkauskäyntiin Silmäasemalla kuluu aikaa pari tuntia.
Laserleikkauksen esitutkimukseen kuuluu silmien terveydentilan yksityiskohtainen tarkastus ja keskustelu silmälääkärin kanssa toiveistasi leikkauksen suhteen. Silmälääkäri tutkii huolellisesti silmän rakenteet, kuten sarveiskalvon muodon ja paksuuden sekä silmänpohjan. Esitutkimuksessa tehdään myös näöntutkimus, silmän taittovoiman tarkka määritys ja varmistus sekä silmänpaineen mittaus. Tutkimustulosten ja keskustelun perusteella silmälääkäri valitsee sinulle sopivimman laserleikkaustekniikan ja käy leikkauksen kulun läpi kanssasi. Varaa aika laserleikkauksen esitutkimukseen >>
Laserleikkaus sopii lähes kaikille 18 vuotta täyttäneille, jotka eivät halua käyttää silmälaseja tai piilolinssejä. Laserleikkauksen edellytyksenä on, että näöntarkkuutesi on vakiintunut eli silmälasiesi voimakkuudet ovat pysyneet samoina viimeisen parin vuoden ajan.
Leikkauksen sopivuus määritellään yksilöllisesti silmälääkärin ja optikon tekemässä huolellisessa esitutkimuksessa. Esitutkimuksessa tarkistetaan esimerkiksi, että silmiesi sarveiskalvon paksuus on riittävä. Kuivasilmäisyys ei ole este laserleikkaukselle, mutta se vaikuttaa leikkaustekniikan valintaan.
Laserleikkaus ei sovi sinulle, jos olet raskaana tai imetät, sillä hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa näöntarkkuuteen. Voit tulla laserleikkaukseen, jos synnytyksestä on kulunut vähintään puoli vuotta ja imetyksen lopettamisesta 3–6 kuukautta.
Myös poikkeava sarveiskalvon rakenne voi olla este laserleikkaukselle. Jos silmän sarveiskalvo on esimerkiksi liian ohut, laserleikkausta ei voida tehdä. Laserleikkaus saattaa olla mahdollinen, vaikka sinulla olisi todettu silmäsairaus kuten glaukooma. Leikkauksen turvallisuus varmistetaan aina esitutkimuksessa. Samalla silmälääkäri arvioi odotukset leikkauksen tuloksista eli kuinka hyvin näet laserleikkauksen jälkeen.
Laserleikkauksen alaikäraja on 18 vuotta. Voit siis hakeutua laserleikkaukseen, kun olet täysi-ikäinen. Mitä aiemmin laserleikkaus tehdään, sitä kauemmin ehdit nauttia elämästä ilman silmälaseja ennen ikänäön kehittymistä. Jos olet täyttänyt 45 vuotta, linssileikkaus saattaa sopia sinulle paremmin kuin laserleikkaus. Linssileikkaus korjaa myös ikänäön.
Suurin osa laserleikkauksessa käyneistä pääsee eroon silmälaseista. Todennäköisesti tarvitset silmälaseja laserleikkauksen jälkeen vasta ikänäön kehittyessä noin 45-vuotiaana. Laserleikkauksen lopputulos riippuu kuitenkin silmälasien voimakkuudesta ennen leikkausta. Myös työsi ja harrastuksesi vaikuttavat siihen, ovatko silmälasit sinulle enää tarpeen.
Kun silmäsi on laserleikattu, uusia mahdollisia silmälaseja tai myöhemmin lukulaseja varten silmälasimäärityksen voi tehdä vain silmälääkäri. Optikko voi tehdä lasimäärityksen, mikäli silmälääkäri antaa siihen luvan, lupa on voimassa 6 kk myöntämisestä.
Laserleikkaus voi vaikuttaa hämäränäköön ensimmäisten parin kuukauden ajan. Toipumisaikana heikentyneeltä tuntunut hämäränäkö palautuu kuitenkin pian ennalleen. Hämäränäkö ei missään vaiheessa heikkene niin oleellisesti, että se vaikuttaisi elämänlaatuusi tai häiritsisi päivittäistä toimintaa.
Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy omat riskinsä, mutta nykytekniikoilla laserleikkauksen riskit ovat hyvin pieniä. Esimerkiksi näön menettämistä ei tarvitse pelätä. Pelko hälvenee parhaiten keskustelemalla Silmäaseman koulutetun henkilökunnan kanssa. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi. Halutessasi saat rauhoittavan lääkityksen ennen leikkausta, ja silmähoitajamme voi pitää sinua kädestä leikkauksen ajan.
Laserleikkauksen riskit minimoidaan esitutkimuksessa. Esitutkimuksessa varmistetaan leikkauksen sopivuus ja tarkistetaan, että silmiesi taittovirhe on vakiintunut eli että silmälasiesi tai piilolinssiesi voimakkuudet ovat pysyneet samoina parin vuoden ajan. Vielä muuttumassa oleva taittovirhe muuttuisi todennäköisesti vielä laserleikkauksen jälkeenkin.
Silmäasemalla tehdyllä laserleikkauksella on aina kahden vuoden tarkennustakuu. Uusintaleikkauksen tarve ei tarkoita sitä, että laserleikkaus olisi epäonnistunut vaan että silmän muoto on hieman muuttunut leikkauksesta toipumisen seurauksena.
laser-hinta
Laserleikkauksen hinta vaihtelee leikkausmenetelmän mukaan. Edullisimmillaan laserleikkaus maksaa 995 euroa. Tähän lisätään esitutkimuksen ja jälkitarkastuksen kustannukset sekä optikon lopputarkastuksen hinta puoli vuotta laserleikkauksen jälkeen. Laserleikkaus maksaa lopulta itsensä takaisin, kun sinun ei tarvitse enää uusia silmälaseja tai piilolinssejä.
Haluamme, että jokainen voi toteuttaa haaveensa silmäleikkauksesta. Tarvittaessa voit valita sinulle sopivimman kahdesta edullisesta ja joustavasta rahoitusvaihtoehdostamme. Silmäaseman Silmäsairaala-tasaerän avulla maksat leikkauksen kiinteissä 79 euron kuukausierissä, ja Silmäsairaala-tili tarjoaa jopa 12 kuukautta korotonta maksuaikaa.
Lue lisää hinnoittelusta >>
Laserleikkauksesta ei saa Kela-korvausta, sillä sitä ei määritellä sairauden hoidoksi. Silmälääkärin esitutkimus ja jälkitarkastus ovat kuitenkin molemmat Kela-korvattavia.
laser-toipuminen
Toipuminen laserleikkauksesta kestää yleensä tunneista muutamiin päiviin. Täydellinen toipuminen vie noin kuukauden. Ensimmäisinä viikkona laserleikkauksen jälkeen näkö voi olla hieman epätarkka ja sumea sekä silmät saattavat aristaa, kuivua ja häikäistyä tavallista enemmän. Laserleikkausta seuraavana päivänä silmissä on joskus roskan tunnetta, mihin kosteuttavat silmätipat auttavat.
Laserleikkauksen jälkihoitoon kuuluvat antibiootti- ja kortisonitipat reseptin ohjeiden mukaan sekä kosteuttavat silmätipat kahden viikon ajan. Ensimmäisellä viikolla silmät on erityisen tärkeää pitää puhtaina ja kuivina, joten silmien meikkaaminen, uinti, saunominen ja hikiliikunta ovat kiellettyjä, ja pölyisiä ja savuisia paikkoja tulee välttää. FemtoLasik-laserleikkauksen jälkeen suojalaseja täytyy käyttää yöllä viikon ajan.
Varaamme sinulle laserleikkauksen jälkitarkastuksen kuukauden päähän leikkauksesta, ja optikko tarkistaa silmiesi voinnin vielä lopputarkastuksessa puolen vuoden kuluttua leikkauksesta.
Laserleikkauksen jälkeen silmälääkäri määrää yleensä 2 päivää sairauslomaa: leikkauspäivän ja sitä seuraavan. Jos silmiin joutuu työympäristössäsi helposti pölyä tai likaa, sairausloma voi olla viikon pituinen. Sairausloma voi olla palkallista tai palkatonta työnantajasta riippuen.