Silmäsairaudet
Glaukooma, eli silmänpainetauti
Glaukooma eli silmänpainetauti
Glaukooma eli silmänpainetauti

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus

Glaukooma on näköä uhkaava silmäsairaus, joka tunnetaan myös nimellä silmänpainetauti. Hoitamattomana se aiheuttaa vähitellen puutoksia näkökentässä ja näöntarkkuuden heikentymistä.


Vaikka glaukooma kehittyy yleensä hitaasti vuosien kuluessa, sen aiheuttamat vauriot ovat pysyviä. Riittävän ajoissa aloitettu glaukooman hoito hidastaa sairauden etenemistä tehokkaasti ja voi usein pysäyttää sen kokonaan.


Lue lisää: Silmälääkäri Ilkka Puusaari kertoo, miksi varhainen diagnoosi on tärkein tekijä glaukooman hoidossa.


Glaukooman syytä ei tiedetä tarkkaan

Ei ole täysin selvää, mistä glaukooma johtuu, mutta kohonnut silmänpaine lisää sairastumisen riskiä. Lievä silmänpaineen nousu ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti glaukoomaa. Silmänpaine nousee ja laskee luonnostaan jonkin verran, ja sopiva silmänpaine vaihtelee yksilöllisesti. Liian korkea silmänpaine kuitenkin vaurioittaa näköhermoa joko painamalla sitä tai heikentämällä sen verenkiertoa. Siksi kohonnutta silmänpainetta on syytä seurata säännöllisillä silmälääkärikäynneillä.


Ilmainen silmänpaineen mittausTutustu tarjoukseen >>

Glaukooma yleistyy iän myötä

Glaukooma on harvinainen lapsilla ja nuorilla, mutta se yleistyy iän myötä. Glaukooman esiintyvyys lisääntyy noin 50-vuotiailla, ja siksi silmänpainetta on hyvä seurata säännöllisesti 45 vuoden iästä lähtien.  


Ikä ja kohonnut silmänpaine ovat glaukooman merkittävimmät riskitekijät. Valtaosa glaukoomapotilaista on yli 65-vuotiaita, ja viisi prosenttia yli 80-vuotiaista sairastaa glaukoomaa. Glaukooman riskiä lisäävät myös silmään kohdistuneet iskuvammat, lähisukulaisen glaukooma, eksfoliaatio eli mykiön hilsetystauti sekä likinäköisyys. 


Glaukooma on pitkään oireeton

Glaukooman oireet ilmaantuvat yleensä vasta sairauden edettyä pidemmälle. Arvioidaan, että noin puolet glaukoomapotilaista sairastaa tautia tietämättään.


Glaukooman oireet:

  • Näkökentän kaventuminen.
  • Näkökenttäpuutokset eli alueet näkökentässä, joilla et näe ollenkaan.
  • Näön heikkeneminen.

Korkean silmänpaineen oireet akuutissa glaukoomakohtauksessa ovat silmäkipu, päänsärky, pahoinvointi, silmien punoitus ja näön hämärtyminen. Glaukoomakohtaus vaatii välitöntä hoitoa. Jos sinulla on korkean silmänpaineen oireita, otathan heti yhteyttä lähimpään päivystykseen.


Glaukooman toteaminen


Glaukooma todetaan tarkoilla tutkimuksilla

Glaukooman riskiä kartoitetaan sekä optikon näöntutkimuksessa että silmälääkärin vastaanotolla. 


Optikko mittaa näöntutkimuksen yhteydessä silmänpaineen ja voi lisäksi tehdä silmien rakennekuvauksen eli OCT-tutkimuksen. OCT-tutkimus on luotettava tapa tunnistaa varhainen glaukooma, ja sen tulokset tulkitsee aina silmälääkäri. Tarvittaessa optikko ohjaa asiakkaan eteenpäin silmälääkärille.


Varaa optikon OCT-tutkimus



Silmälääkärin vastaanotolla tehdään näöntarkastus, silmänpaineen mittaus sekä silmien etu- ja takaosan mikroskooppitutkimus, jossa voi ilmetä glaukoomaan viittaavia muutoksia.


Epäillessään glaukoomaa silmälääkäri kirjoittaa lähetteen tarkkoihin glaukoomatutkimuksiin. Näitä ovat näköhermon pään ja näköhermosäikeiden kuvantaminen sekä näkökenttätutkimus. Tutkimukset ovat nopeita ja kivuttomia.


Varaa aika silmälääkärille

Kuulutko glaukooman riskiryhmään?

Mitä useampaan kysymykseen vastasit myöntävästi, sitä tärkeämpää sinun on tutkituttaa silmäsi säännöllisesti.


Suosittelemme glaukooman riskiryhmään kuuluville säännöllisiä silmälääkärikäyntejä 1–2 vuoden välein. Yli 45-vuotiaana silmälääkärillä kannattaa käydä ainakin viiden vuoden välein, yli 60-vuotiaana kolmen vuoden välein ja yli 70-vuotiaana joka toinen vuosi.


Onko sinulla kohonnut glaukoomariski? Varaa aika silmälääkärille.


Glaukoomaa hoidetaan laskemalla silmänpainetta

Glaukoomaa hoidetaan laskemalla silmänpainetta niin alas, että näköhermon vaurioituminen pysähtyy. Riittävän matala silmänpaine on yksilöllinen ja vaihtelee voimakkaasti. Sitä kutsutaan glaukooman hoidossa tavoitepaineeksi. Hoidon tehoa seurataan tarkkaan, ja tavoitepainetta lasketaan, jos tauti edelleen etenee.


Glaukooman ensisijaiset hoitomuodot ovat silmänpainetta alentavat silmätipat, silmän kammiokulman laserhoito (SLT) sekä niiden yhdistelmä. Glaukooman leikkaushoitoa harkitaan, jos laser- ja lääkehoidosta ei ole riittävästi apua tai lääkkeet aiheuttavat haittavaikutuksia. Vaikeissa glaukoomatapauksissa voidaan joskus edetä suoraan leikkaukseen.  


Glaukooman hoitomuodot

  • Silmänpainetta alentavat tipat ovat usein glaukooman ensimmäinen hoitomuoto joko yksin tai rinnakkain laserhoidon kanssa. Tippoja on olemassa erilaisia, ja niistä valitaan tilanteen mukaan yksi tai useampia. Jos tipoista tulee haittavaikutuksia tai hoito ei toimi riittävän hyvin, ne vaihdetaan toisiin tai harkitaan muita hoitovaihtoehtoja.
  • SLT-laserhoito on nopea ja kivuton toimenpide, joka voi siirtää glaukooman lääkehoidon tarvetta jopa vuosilla eteenpäin. SLT-laserhoidossa silmän kammiokulmaa käsitellään laserilla. Näin silmään pakkautunut kammioneste pääsee poistumaan paremmin. Laserointi voidaan tavallisesti uusia jopa viisi kertaa, mutta toimenpiteen tarve ja teho heikkenee usein toistojen myötä.
  • Glaukoomaleikkauksessa liialliselle kammionesteelle luodaan uusi poistumistie. Paikallispuudutuksessa tehtävä leikkaus alentaa usein silmänpainetta tehokkaasti, mutta kuten kaikkiin leikkauksiin siihen liittyy riskejä. Siksi leikkaukseen päädytään useimmiten vasta, kun muut hoitomuodot on kokeiltu. Perinteisten leikkaustekniikoiden vaihtoehtona on tänä päivänä kevyempi shunttileikkaus, jossa silmään asennetaan pieni putki ohjaamaan kammionestettä ulos. Glaukoomaleikkaus voidaan yleensä uusia kerran.
  • Kaihileikkaus laskee normaalisti silmänpainetta jonkin verran, joten sitä voi olla apua glaukooman hoidossa. Glaukoomaleikkauksista shunttileikkaus voidaan joskus yhdistää kaihileikkaukseen.

Glaukooman hoito Silmäasemalla

Silmäasemalla saat glaukoomaan tehokkaan ja yksilöllisen hoidon, joka perustuu tarkkoihin tutkimuksiin, jatkuvaan seurantaan sekä ajantasaiseen Käypä hoito -suositukseen terveydenhuollon ammattilaisille. Glaukoomaa hoitaessamme huomioimme samalla myös muut näkemisen ja silmäterveyden tarpeesi.

Onko glaukooma perinnöllistä ja muita kysymyksiä glaukoomasta
Onko glaukooma perinnöllistä ja muita kysymyksiä glaukoomasta
Milloin viimeksi tutkitutit silmäsi? Varaa aika silmälääkärille.
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Stop glaukoomalle!
Silmälääkäri Ilkka Puusaari on hoitanut glaukoomapotilaita jo vuodesta 2002. Yli kaksikymmenvuotisen uran aikana sekä glaukooman toteaminen että hoidot ovat kehittyneet, mutta tärkein tekijä sen pysäyttämisessä on pysynyt samana.
Glaukooman hoito Silmäasemalla
Glaukooman hoito Silmäasemalla
Silmäasemalta saat kaikki glaukooman toteamiseen ja seurantaan tarvittavat tutkimukset sekä yksilöllisen hoidon. Tavoitteemme on saada jokainen glaukoomapotilas nopeasti hoitoon, sillä varhainen diagnoosi on paras tapa hidastaa tai jopa pysäyttää taudin eteneminen.
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen kuuluu yleisimpiin silmätutkimuksiin. Se on kivuton toimenpide, joka kestää vain muutamia sekunteja.
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoa näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoa näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimuksessa kartoitetaan näkökentän muutoksia, laajuutta ja tarkkuutta. Tutkimuksessa voidaan löytää esimerkiksi glaukooma eli silmänpainetauti ennen kuin se ehtii vaikuttaa näkökykyyn.
Näytä kaikki artikkelit