Kirjaudu sisään
Kaihileikkauksessa silmään asetetun tekomykiön takana oleva linssipussi voi ajan myötä samentua. Tätä kutsutaan jälkikaihiksi, joka on onneksi helppo hoitaa.
Yli 10 prosentilla kaihileikkauksessa käyneistä todetaan jälkikaihi 3–5 vuotta toimenpiteen jälkeen. Jälkikaihi voi kehittyä kuukausien tai vuosien päästä leikkauksesta, ja sen oireet muistuttavat usein kaihin oireita. Niihin kuuluvat näöntarkkuuden aleneminen, häikäistyminen ja hämäränäön heikkeneminen kontrastiherkkyyden vähenemisen myötä.
Jälkikaihi ei tarkoita kaihin uusiutumista. Kaihileikkauksessa silmän oma mykiö eli linssi poistetaan ja vaihdetaan kirkkaaseen tekomykiöön. Silmään saattaa kuitenkin jäädä peitto- eli epiteelisoluja, jotka muodostavat samentumalaatan tekomykiön ja linssipussin väliin. Jälkikaihin kehittymisen todennäköisyyteen vaikuttavat ikä, tulehdukset, harmaakaihityyppi, leikkauksessa silmään asetetun tekomykiön materiaali ja linssin muoto.
Jälkikaihin toteaminen kuuluu silmälääkärille, ja tutkimuksiin kannattaa hakeutua heti, kun samentuma alkaa haitata elämää kaihileikkauksen jälkeen. Jälkikaihi poistetaan vaivattomasti ja kivuttomasti laserkäsittelyssä, joka kestää esivalmisteluineen vain 15 minuuttia. Kotiutumaan pääsee heti käsittelyn jälkeen.
Laserointi tehdään puudutettuun silmään, jonka mustuaiset on laajennettu. Laserkäsittelyyn kannattaa tulla julkisilla tai esimerkiksi sukulaisten kyydillä, sillä mustuaisten laajennuksen vuoksi toimenpiteen jälkeen ei saa autoilla. Käsittely saattaa myös lisätä ohimenevää häikäistymistä, joten aurinkolasit on hyvä pakata mukaan.
Silmä voi olla arka käsittelyn jäljiltä, ja näkökenttään voi ilmestyä tummia hiutaleita. Hiutaleet ovat lasiaissamentumia tai linssipussin palasia, jotka asettuvat ajallaan. Muut oireet vaativat käyntiä silmälääkärillä. Jälkikaihin laserhoitoa ei pääsääntöisesti tarvitse uusia, mutta tilanteen niin vaatiessa se on mahdollista tehdä.