Kirjaudu sisään
Jos kaihileikkauksessa käynyt asiakas tulee silmälääkärin vastaanotolle ja kertoo kaihin oireiden palanneen, silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Mika Kotimäki tietää kertoa, että kyse on todennäköisesti jälkikaihista.
“Vaivan virallinen nimi on jälkikaihi, joka on suora käännös latinasta. Itse kutsun sitä mieluummin jälkisamentumaksi, sillä se on aivan eri asia kuin kaihi.”
Sekaannus syntyy helposti paitsi nimestä myös siitä, että jälkisamentuma ja kaihi aiheuttavat samoja oireita: näön heikkenemistä ja samentumista, värien haalistumista ja valon siroamista.
“On hyvin ymmärrettävää, jos asiakas tulkitsee oireet kaihin uusiutumiseksi. Kaihi ei voi kuitenkaan tulla takaisin, sillä kaihileikkauksessa kaihin samentama silmän linssi eli mykiö on vaihdettu uuteen tekomykiöön. Tekomykiö pysyy kirkkaana loppuelämän ajan”, Kotimäki selittää.
Sen sijaan silmän kapselipussiin, johon uusi linssi on asennettu vanhan tilalle, saattaa kehittyä kaihileikkauksen jälkeen arpisolukkoa. Juuri tästä on kyse jälkisamentumassa.
Jälkisamentuma koskettaa noin yhtä kymmenestä kaihileikkauksessa käyneestä, tavallisesti parin kolmen vuoden kuluttua leikkauksesta. Hyvä leikkaustekniikka ja asianmukaiset linssit vähentävät jälkisamentuman todennäköisyyttä. Jos oireita ilmenee, Kotimäki kehottaa hakeutumaan matalalla kynnyksellä silmälääkärin vastaanotolle.
“Jälkisamentuman pahenemista on turha jäädä odottelemaan. Vaikka se ei ole vaarallinen vaiva, se kannattaa poistaa heti, kun se häiritsee normaalia elämää. Toimenpiteen uusimiselle on harvemmin tarvetta, mutta sekin on mahdollista ja turvallista.
Jälkisamentumaa aiheuttava kapselipussin arpisolukko näkyy silmälääkärin mikroskooppitutkimuksessa, ja sen voi poistaa helposti ja kivuttomasti laserilla. Uutta silmänsisäistä leikkausta ei tarvita.
“Jälkisamentuman poistossa riskit ovat vieläkin vähäisempiä kuin kaihileikkauksessa, joka on potilaalle äärimmäisen turvallinen rutiinitoimenpide”, Kotimäki kertoo.
Paikallispuudutuksessa tehtävä laserointi vie vain minuutteja, ja puoli tuntia riittää yleensä koko toimenpidekäyntiin. Lopuksi silmään laitetaan vielä painetta alentavia tippoja.
Jälkikaihin poistossa silmien mustuaiset laajennetaan tipoilla, jotka sumentavat näön tilapäisesti. Siksi toimenpiteeseen on hyvä tulla saattajan kanssa tai julkisilla kulkuvälineillä. Jälkihoitona voi käyttää kortisonitippoja tai tulehduskipulääkettä sisältäviä silmätippoja lääkärin ohjeen mukaan.
Leikkauspäivän Kotimäki suosittelee ottamaan rauhallisesti ja lepäämään kotona.
“Sitten saakin jo mennä saunaan ja urheilla”, hän vahvistaa.
Esteet jälkisamentuman laseroinnille ovat hyvin harvinaisia. Jos silmät ovat tulehtuneet, toimenpidettä on syytä siirtää eteenpäin. Joskus taas esimerkiksi hapertunut kapselipussi voi lisätä keinolinssin paikaltaan lähtemisen riskiä. Tällöin laserointia harkitaan tapauskohtaisesti.
“Kaikkien toimenpiteiden sopivuus tutkitaan aina yksilöllisesti, mutta jälkisamentuman poisto voidaan tehdä lähes kaikille. Jos silmissä ei ole muuta vaivaa, laseroinnilla näkö saadaan taas täysin kirkkaaksi”, Kotimäki toteaa.