Kirjaudu sisään
Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoneja verenkiertoon. Oireet ovat moninaiset, sillä kilpirauhasen tehtävä on huolehtia koko kehon aineenvaihdunnasta. Nämä silmäoireet ja näköhäiriöt saattavat kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen vaiva, josta kärsii tutkimusten mukaan noin 5,5 prosenttia suomalaisista. Sen oireisiin kuuluvat muu muassa painonnousu, väsymys, masennus, turvotus, kuiva iho, hiustenlähtö ja ajatuksen hitaus. Yleisoireiden lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa myös näköön.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan silmäoireet ovat pääasiassa lieviä. Tyypillisiä oireita ovat näköhäiriöt, kuten hämäränäön heikkeneminen, ja silmien alueen turvotus.
Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvä elintoimintojen hidastuminen heijastuu myös näköön. Katseen tarkentaminen sekä lähelle että kauas saattaa viedä normaalia pidempään. Jos huomaat tarkentamisvaikeuksia esimerkiksi autoillessa, kilpirauhasen ja silmien tilanne kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireena voi näköhäiriöiden lisäksi olla kuivat silmät, sillä vajaatoiminta vähentää kyynelnesteen tuotantoa. Kuivat silmät tunnistaa siitä, että ne kirvelevät, punoittavat tai vetistävät sekä väsyvät helpommin.
Talvinen kuiva ilma, ilmastointi, kova tuuli ja näyttöpäätetyöskentely pahentavat myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuvia kuivasilmäisyyden oireita. Silmäaseman verkkokaupasta löytyvät kosteuttavat silmätipat ovat tehokas apu vaivaan.
Basedowin silmäoireyhtymä on kilpirauhasen liikatoiminnan aiheuttama silmäkuopan autoimmuunitauti. Se puhkeaa toisinaan myös kilpirauhasen vajaatoimintavaiheessa eli tilanteessa, jossa liikatoiminta vaihtuu vajaatoiminnaksi kilpirauhasen hoidon seurauksena.
Basedowin silmäoireyhtymän oireita ovat roskan tai hiekkaisuuden tunne silmissä, silmien punoitus, silmien liikekipu, vetistely ja valonarkuus sekä luomien turvotus ja kaksoiskuvat. Silmien takana voi tuntua voimakasta särkyä. Lieviä silmäoireita hoidetaan kosteuttavilla silmätipoilla ja vakavammin oireilevaa tautia esimerkiksi suonensisäisellä kortisonilla (kortikosteroideilla). Varhainen diagnoosi on tärkeää Basedowin silmäoireyhtymän hoidossa, ja sen lääkkeellinen hoito kuuluu aina sisätautilääkärille eli endokrinologille. Jos epäilet tautia, ota pikaisesti yhteyttä joko sisätauti- tai silmälääkäriin.