Kirjaudu sisään
Kärsitkö talvella kuivasilmäisyydestä? Et ole yksin. Suomen talven viima ja kylmyys aiheuttavat monille harmillista silmien kuivumista. Vaikka oireet ovat ikäviä, ne ovat usein ohimeneviä, ja niiden hoitaminen on suhteellisen helppoa. Kuivasilmäisyys vaivaa monia suomalaisia, ja talvipakkasilla oireet saattavat pahentua. Kylmä sää tekee ilmasta kuivempaa, jolloin silmät joutuvat koville. Pureva tuuli ja tuisku sekä talvisaikaan lämmityksen vuoksi kuivempi huoneilma voivat myös pahentaa tilannetta.
Kuivasilmäisyys johtuu silmien oman kosteutusjärjestelmän häiriintymisestä. Silmän pinnalla oleva kyynelneste pitää sen kosteana. Kun silmä ärsyyntyy esimerkiksi ilman kuivuuden tai tuulen takia, kyynelnesteen määrä vähenee, eikä neste enää voitele silmää kunnolla.
Silmien kuivuminen aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja roskan tunnetta. Yllättäen silmät vuotavat myös herkästi vettä, vaikka ovat todellisuudessa kuivat. Jos sama häiritsevä vaiva tuntuu yhtä aikaa molemmissa silmissä, kuivasilmäisyys on sen todennäköisin selitys.
Tutkituta kuivat silmät ja varaa aika silmälääkärin vastaanotolle.
Kun talvisää on erityisen tuulinen, silmien kuivumiselta on hankala välttyä. Ulkona silmiä suojaavat parhaiten lasit, jotka estävät suoran viiman pääsyn silmiin. Laskettelussa silmiä suojaavat lasit ovat ehdottoman tärkeät, sillä ne ovat myös turvallisuustekijä. Jos tiedät piilolinssien käytön kuivattavan silmiäsi, sinun kannattaa kylmällä ilmalla suosia silmälaseja piilolinssien sijaan.
Kuivia silmiä voi hoitaa kosteuttavilla silmätipoilla. Silmätippoja on erilaisia, ja niitä saa sekä ilman reseptiä että silmälääkärin määräyksellä. Jos sinulla ei ole reseptiä, optikko auttaa valitsemaan sopivat tipat. Joskus kuivat silmät johtuvat silmien rauhasten tukkeutumisesta. Niitä voi yrittää avata hautomalla luomia lämpimällä ja painelemalla niitä sen jälkeen kevyesti.
Tarvitsetko silmätippoja kuivien silmien hoitamiseen? Tutustu verkkokaupan valikoimaan tai käy lähimmässä liikkeessämme!
Lue silmälääkärin vinkit kuiviensilmien hoitoon.
Kuivasilmäisyys on talvella melko yleinen vaiva, josta ei yleensä kannata olla huolissaan. Se voi helpottaa itsestään esimerkiksi parantamalla ilmanvaihtoa sisätiloissa tai autossa. Jos kärsit vaikeasta tai pitkäkestoisesta kuivasilmäisyydestä, varaa aika silmälääkärille syyn selvittämiseksi.