Kirjaudu sisään
Pelko on edelleen yleisin este laserleikkaukselle. Kuitenkin suurin osa leikkauksessa käyneistä sanoo jälkeenpäin tehneensä elämänsä parhaan päätöksen ja toivoo, että olisi uskaltautunut toimenpiteeseen aiemmin. Leikkauspelko johtuu usein epätietoisuudesta, joten kokosimme alle vastaukset useimpiin laserleikkauksessa huolestuttaviin kysymyksiin.
Kipu huolettaa laserleikkauksessa monia. Leikkaus ei kuitenkaan satu vaan saattaa tuntua korkeintaan hieman epämukavalta. Silmiisi laitetaan toimenpiteen ajaksi luomituki, joka asetetaan paikoilleen hyvin hellävaraisesti. Leikkauksessa käsitellään silmän sarveiskalvoa, joka puudutetaan tehokkailla puudutustipoilla. Ne vaikuttavat jo noin 10–15 sekunnissa.
Et voi sokeutua laserleikkauksessa. Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, mutta näön menetys on aiheeton leikkauspelko. Nykyaikaiset leikkausmenetelmät ja laitteet ovat erittäin turvallisia. Silmät vaurioituvat paljon todennäköisemmin piilolinssien huolimattomasta käytöstä kuin laserleikkauksesta.
Silmäaseman koulutettu henkilökunta tekee kaikkensa, jotta sinulla olisi rento ja huoleton olo aina leikkauskartoituksesta jälkitarkastukseen asti. Leikkauspelko kannattaa ottaa esille jo heti, kun otat meihin ensi kertaa yhteyttä. Pelkoa helpottaa myös leikkaavan lääkärin tapaaminen ennen leikkauspäivää leikkauskartoituksessa ja esitutkimuksessa. Lääkärimme ja henkilökuntamme vastaavat mielellään kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, ja halutessasi esittelemme myös leikkaussalimme sinulle etukäteen.
Leikkauspäivänä henkilökuntamme on tukenasi leikkaussalissa ja pitää halutessasi sinua kädestä kiinni toimenpiteen ajan. Ennen leikkausta voit pyytää rauhoittavan lääkityksen. Leikkauksessa on tarvittaessa mukana anestesialääkäri tai -hoitaja, joka voi antaa suonensisäistä rentouttavaa lääkitystä myös toimenpiteen aikana. Tästä mahdollisuudesta kannattaa kysyä leikkaavalta lääkäriltä hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää.
Tämä ei ole mahdollista, sillä ennen leikkausta tehdään perusteellinen esitutkimus. Siinä tutkitaan silmät tarkasti ja kartoitetaan leikkaukseen mahdollisesti vaikuttavat perussairaudet ja muut tekijät, kuten sarveiskalvon paksuus tai sen poikkeava muoto. Jos toimenpide vaikuttaa riskialttiilta tutkimuksen perusteella, sitä ei suositella sinulle. Laserleikkausta ei tehdä alle 18-vuotiaille tai raskaana oleville, eikä sitä suositella myöskään imettäville äideille. Esitutkimuksessa valitaan juuri sinulle parhaiten sopiva leikkausmenetelmä.
Jokaisessa leikkauksessa on riskinsä, mutta laserleikkauksissa ne ovat todella pieniä, alle promillen luokkaa. Laserleikkauksen hyvin harvinaisia riskejä ovat esimerkiksi infektiot, poikkeava arpeutuminen ja sarveiskalvon rakenteen pettäminen. Joillekin saattaa jäädä leikkauksen jälkeen roskan tunnetta silmiin, kuivasilmäisyyttä tai alentunutta kontrastiherkkyyttä, mutta nämä ovat vaarattomia oireita ja menevät tavallisesti ohi noin puolessa vuodessa. Hoitohenkilökunta antaa ohjeet leikkaukseen valmistautumiseen ja siitä toipumiseen. Ohjeita noudattamalla ongelmia ilmenee erittäin harvoin.
Annamme laserleikkauksillemme leikkaustakuun. Ennen toimenpidettä leikkaava lääkäri sopii kanssasi silmiisi leikkauksen jälkeisen tarkkuustavoitteen. Jos tähän ei päästä, määrää silmälääkäri korjaavan leikkauksen. Korjaava leikkaus sisältyy ensimmäisen leikkauksen hintaan kahden vuoden ajan.
Et voi, sillä leikkaavalla lääkärillä on tilanne hallinnassa koko leikkauksen ajan. Ennen leikkausta voit halutessasi saada rauhoittavan lääkityksen, joka tyynnyttää jännittynyttä mieltä ja vie leikkauspelon mennessään. Lääkitys auttaa myös pysymään paikoillaan rentouttamalla lihaksia.
Räpyttely ei ole edes mahdollista leikkauksessa, sillä sarveiskalvon puudutus poistaa räpyttelyrefleksin toimenpiteen ajaksi. Lisäksi luomia auki pitävä luomituki estää silmien räpyttelyn leikkauksen aikana.
Ei ole. Leikkauspäivänä vietät sairaalassa noin 1,5–3 tuntia. Ennen leikkausta hoitaja kertaa kanssasi jälkihoito-ohjeet ja toimenpiteen kulun sekä antaa rentouttavaa lääkitystä. Leikkaussaliin mennään omissa vaatteissa, ja itse laserointi kestää alle 30 sekuntia per silmä. Kaikkine valmisteluineen leikkaussalissa kuluu keskimäärin 20 minuuttia.
Silmissä voi olla leikkauspäivänä roskan tunnetta. Ne voivat olla lisäksi kuivat tai punoittavat, arat, vuotavat ja valoherkät. Toimenpiteen yhteydessä saat silmätippoja, jotka lievittävät oireita. Myös silmien lepuuttamisesta, aurinkolaseista tai hämärästä valaistuksesta voi olla apua. Aristus häviää yleensä muutamassa tunnissa, ja voit helpottaa sitä särkylääkkeellä. Muut tuntemukset menevät normaalisti ohi seuraavaan päivään mennessä.
Ei, leikkauksesta toipuminen sujuu nopeasti. Leikkaussalista tultaessa näkö on vielä hyvin sumea, mutta se kirkastuu tulevien vuorokausien aikana. Yleensä näöntarkkuus on kohtalaisen hyvä jo leikkausta seuraavana päivänä.
Toimenpiteen jälkeen vietät noin tunnin tarkkailtavana, jonka jälkeen lääkäri tarkastaa vielä silmät ennen kotiutumistasi. Lääkäri sopii samalla ensimmäisen jälkitarkastuksen ajankohdan. Jälkitarkastuksia tarvitaan normaalisti yhdestä kolmeen. Leikkauspäivänä silmiä kannattaa pitää suljettuna mahdollisimman paljon. Tämä nopeuttaa paranemista. Ulkoilu, lukeminen ja erilaisten ruutujen katselu ovat sallittuja jo leikkauspäivänä.
Tavallisesti päivän sairausloma riittää laserleikkauksen jälkeen. Jos työskentelet pölyisessä tai savuisessa ympäristössä, sairauslomaa on tapana myöntää kolmesta päivästä viikkoon.
Jotta paraneminen olisi mahdollisimman nopeaa, sinun tulisi leikkauksen jälkeen: