Kirjaudu sisään
Toimitusjohtajan työstä eläköityneelle Aarne Kokolle linssileikkaus tuli ajankohtaiseksi, kun edessä oli kuorma-autokortin uusiminen. Oman kokemuksen mukaan näkö oli selvästi heikentynyt, joten Aarne tiesi uuden kortin vaativan joko moniteholasit tai leikkauksen.
“Olin käyttänyt lukulaseja jo kymmenisen vuotta, mutta ne eivät enää auttaneet. Minun oli vaikea nähdä myös kauemmas, enkä erottanut tarkasti esimerkiksi tienviittoja ja liikennemerkkejä.”
Pitkiä hiihtoja ja pyöräilyjä ja metsänhoitoa harrastava Aarne ei halunnut hankkia moniteholaseja, sillä ne huurtuisivat pyörän selässä, hiihtoladulla ja metsätöissä. Lisäksi lasit pitäisi uusia muutaman vuoden välein. Linssileikkauksella oli hintaa, mutta niin olisi monitehoillakin.
“Linssileikkaus oli minusta kuin investointi, jonka tuotto näkyy parempana elämänlaatuna. Nyt luotan, etten enää tarvitse silmälaseja koko elämässäni”, Aarne perustelee päätöstään.
Ennen linssileikkausta Aarne ei nähnyt lukea kaupan hyllyjen tekstejä ja hintalappuja eikä kestävyysurheilijalle tärkeitä ruokien ravintosisältöjä ilman lukulaseja. Silti lasit unohtuivat jatkuvasti kotiin.
“Jostain syystä ne lukulasit olivat aina hukassa tai väärässä paikassa”, Aarne sanoo.
Hoitaessaan omaa metsäänsä hän ei pystynyt tarkentamaan katsetta moottorisahan yksityiskohtiin, eikä esimerkiksi sen ketjujen hiomisesta tullut mitään. Aarne kokeili lukulaseja visiirin alle, mutta linssit huurtuivat heti. Lähes kaikki metsätyöt oli tehtävä ilman silmälaseja.
Urheilukisoissa hän joutui pysähtymään ja kaivamaan lasit taskusta lukeakseen sykemittaria, pyörän mittareita tai karttaa. Opaskyltit matkan varrella olivat sen verran sumuisia, ettei hänen auttanut kuin katsoa kanssakilpailijoita ja polkea mukana.
Huhtikuussa tehdyn linssileikkauksen jälkeen kilpakuntoilu tuntuu Aarnen mukaan taas mielekkäältä. Omaa kuntoa on helppo seurata, kun sykkeen voi tarkistaa ilman silmälaseja. Pitkissä urheilusuorituksissa energiansaanti ja nesteytys pysyvät ennakoivasti hallinnassa.
“Energiageeliä ja urheilujuomaa pitää pitkäkestoisissa tapahtumissa nauttia puolen tunnin välein. Ajanseuranta onnistuu ainoastaan mittareita seuraamalla”, hän täsmentää.
Pyöräillessä hyvä näkö on myös turvallisuustekijä. Vain pari kuukautta linssileikkauksesta Aarne osallistui jo Ruotsissa 315 kilometrin pituiseen Vätternin ympäriajoon. Mukana oli noin 16 000 pyöräilijää, ja iso osa matkasta ajettiin yötä myöten. “Siinä oli hyvä nähdä ne muutkin kilpailijat,” Aarne summaa.
Aarne ei kokenut minkäänlaista pelkoa mennessään linssileikkaukseen. Hän oli lukenut verkosta paljon muiden linssileikkauskokemuksia ja tiesi, ettei toimenpide veisi kauan eikä tuntuisi miltään.
“Olin valinnut tunnetun yrityksen ja kokeneen lääkärin sekä sitoutunut linssileikkauksen jälkihoitoon. Riski oli alkujaankin promillen luokkaa, ja tein itse parhaani minimoidakseni sen.” Myös linssileikkauksen toipumisaika tuntui Aarnesta lyhyeltä, sillä vuosia urheilua harrastaneena hänellä oli jo kokemusta useammasta leikkauksesta.
“Erilaisten vammojen seurauksena on leikattu molemmat olkapäät, joiden toipuminen vei monta kuukautta. Nyt kevyt liikunta oli sallittua lähes heti leikkauksen jälkeen. Sykkeet eivät saaneet nousta, mutta koiraa pääsin ulkoiluttamaan.”
Aarne antaa linssileikkauskokemukselleen arvosanaksi 9,5. Täydestä kympistä jäi uupumaan vain siksi, että hän näkee pimeällä valojen ympärillä haloefektejä, pienen tekstin lukeminen hämärässä on toisinaan haastavaa, ja kirkkaalla säällä aurinko häikäisee helpommin.
Mikään näistä ei onneksi häiritse häntä suuremmin, saati sitten vaikuta treeniin. Aarne on myös luottavainen, että linssileikkauksen sivuvaikutukset vähenevät ajan kanssa. Kävi miten kävi, hän on äärimmäisen tyytyväinen linssileikkauksensa lopputulokseen. Jos hän saisi nyt päättää, hän olisi käynyt leikkauksessa jo 10–15 vuotta aikaisemmin.
“On hienoa, kun ei tarvitse enää miettiä, ovatko lasit mukana. Yllätyksenä tuli, että väritkin näkyvät linssileikkauksen ansiosta paljon kirkkaampina. Erityisesti sinisen näen ihan eri tavalla”, hän kertoo.