Kirjaudu sisään
Ikänäkö eli presbyopia koskettaa keski-iässä jokaista. Silmätautien erikoislääkäri ja -kirurgi, dosentti Antti Viljanen kertoo, milloin on oikea hetki hakeutua ikänäön korjaavaan linssileikkaukseen.
Kirjaa tai sanomalehteä ei enää jaksa lukea yhtä pitkään, kännykän näkymää täytyy suurentaa, eikä ravintolan ruokalistasta tahdo saada selvää. Ikänäön kehittyessä silmän linssi jäykistyy ja lähinäkö heikkenee.
“Ihminen näkee kauemmas, kun silmän mukauttajalihas on rentona. Lähelle katsomista varten lihas supistuu ja saa linssin taittamaan valoa voimakkaammin. Ikänäköinen ei pysty tarkentamaan lähelle, koska iän myötä jäykistynyt linssi enää muuta muotoaan lähinäköä varten”, selittää silmätautien erikoislääkäri ja -kirurgi, dosentti Antti Viljanen.
Ikänäkö rasittaa hermoja ja silmiä, mutta sen voi korjata linssileikkauksella. Kysyimme Viljaselta, milloin linssileikkaus kannattaa tehdä ja mitä vaihtoehtoja löytyy silloin, kun on parempi vielä odottaa.
Viljasen mukaan linssileikkaukselle ei ole varsinaista ikärajaa, sillä ikänäön kehitys on yksilöllistä. Linssileikkaukseen on hyvä tulla silloin, kun on riippuvainen lukulaseista arjessa. Elämänlaatua heikentävästä ikänäöstä ei tarvitse jäädä kärsimään.
“Linssileikkausta voi suunnitella siinä vaiheessa, kun silmälasien lukulisä on noin +2 dioptriaa. Leikkauksessa käytettävä linssi valitaan millimetrin sadasosan tarkkuudella silmän mittojen mukaan. Nämä mitat eivät aikuisiällä muutu, joten ikänäön lopullista kehittymistä ei ole mitään syytä odotella”, Viljanen selittää.
Linssileikkauksessa silmän oman linssin tilalle vaihdetaan korkean teknologian moniteholinssi, joka perustuu vuosikymmenien tuotekehitykseen. Sen avulla katseen voi taas kohdistaa lähelle, kauas ja välietäisyydelle.
“Linssien kehitys toki jatkuu, mutta perusasiat on jo hiottu huippuunsa. Leikkausta ei siis kannata viivyttää uusien läpimurtojen toivossa. Silmäaseman käyttämän tuoteperheen linssit on todettu parhaaksi vertaisarvioiduissa tutkimuksissa, ja niitä on asennettu jo yli sataan miljoonaan silmään. Linssin valinnassa menemme tutkittu toimivuus ja turvallisuus edellä”, sanoo Viljanen.
Hän kertoo, että toisin kuin silmän oma linssi, keinolinssi toimii koko loppuelämän samalla tavalla. Linssiä ei joudu päivittämään tai vaihtamaan, sillä linssileikkauksen jälkeen ikänäkö ei enää palaa eikä kehity eteenpäin. Linssileikattuun silmään ei myöskään kehity oman linssin sumentumisesta johtuvaa kaihia.
Kun lievästi ikänäköinen asiakas kysyy Viljaselta, miksi linssileikkausta pitää odottaa, silmäkirurgi painottaa, ettei linssileikkaus ole nuorennusleikkaus.
“20-vuotiaana ihminen näkee hyvin kaikille etäisyyksille, mutta linssileikkauksessa käytettävään keinolinssiin hiotaan kolme etäisyyttä. Aivan nenän eteen sillä ei näe mutta 40 senttimetrin päähän näkee loistavasti. Jos näkö on vielä riittävän tarkka ilman leikkausta, linssileikkauksesta saa suuremman hyödyn myöhemmin.”
Perinteistä laserleikkausta ei suositella edes lievästi ikänäköisille, joille linssileikkausta ei ihan vielä kannata tehdä. Tällaisessa tilanteessa Viljanen tutkii asiakkaan silmät ja ehdottaa muita ratkaisuja näön korjaamiseksi.
Linssileikkausta odotellessa toiselle sopivat parhaiten monitehosilmälasit ja/tai -piilolinssit, toiselle lukulasit ja näyttöpäätelasit. Nelikymppisille kaukolasien käyttäjille, joiden ikänäkö on vielä lievä, voidaan tehdä myös monovision-laserleikkaus. Monovision-leikkauksessa silmät jätetään tarkoituksella eriparisiksi eli toinen silmä katsoo lähelle ja toinen kauas.
“Silmäasemalta löytyy laaja valikoima monitehosilmälaseja ja -piilolinssejä pinnoitteilla, jotka on suunniteltu erilaisia harrastuksia ja elämäntyylejä varten. Niistä saadaan räätälöityä erinomainen ratkaisu silloin, kun leikkaus ei ole vielä ajankohtainen”, vakuuttaa Viljanen.
Tärkeintä on säilyttää yhteys asiakkaaseen, hän sanoo. Mikään päätös ei ole lopullinen, eikä tulevaisuuden näönkorjausta jätetä ilmaan. Seuraava tapaaminen sovitaan valmiiksi parin-kolmen vuoden päähän, ja asiakas kutsutaan arvioimaan tilannetta uudelleen.
“Me silmälääkärit puhumme tuoliajan merkityksestä. Se viittaa aikaan, jonka käytämme jokaisen asiakkaan kanssa keskustelemiseen ja joka auttaa meitä huomioimaan ihmiset yksilöinä.”
Linssileikkauksen jälkitarkastuksessa silmät mitataan ja tutkitaan aivan yhtä tarkasti kuin ennen leikkausta. Näin varmistetaan, että yhdessä asetetut tavoitteet on saavutettu ja että asiakas voi hyvin.
“Silmäleikkauksen jälkeen meiltä saa mukaansa leikkaavan lääkärin kännykkänumeron, johon voi soittaa kiireellisissä tapauksissa. Asiakkaasta tulee ikään kuin osa perhettä, ja hänet otetaan tarvittaessa vastaanotolle ylimääräisenä”, Viljanen summaa.