Kirjaudu sisään
Sannikselle erilaiset silmälasikehykset ovat tärkeä osa omaa persoonaa. Ne antavat hänelle mahdollisuuden vaihdella ulkonäköään ja ilmaista itseään. Moniteholaseja ja erityistyölaseja käyttävän kanttorin laukusta löytyy aina useampi kehyspari.
“Minulle tehtiin laserleikkaus vuonna 2000, enkä sen jälkeen tarvinnut silmälaseja pitkään aikaan. Sitten kun taas tarvitsin, huomasin, miten ihania laseja markkinoille oli tullut. Minulla on nytkin laukussa vaikka kuinka monet moniteholasit, uusimpina upeat pilottilasit”, hän hehkuttaa.
Keski-ikäinen Sannis sai ensimmäiset silmälasinsa 11-vuotiaana. Hän ei nähnyt taululle luokan takapenkistä, joten opettaja passitti optikolle.
“Käytin teini-iässä kaukolaseja vain pakon edessä, kun en oikeasti nähnyt. Piti olla vaikka pesispallo tulossa suoraan kohti, että laitoin ne päähän”, hän muistelee.
Nuorena silmälasit eivät sopineet Sanniksen imagoon. Nyt hän kutsuu itseään kehysfriikiksi, ja lasit ovat iso osa identiteettiä.
“Niin sitä ihminen muuttuu, ja yhteiskuntakin on muuttunut. Ennen silmälaseja ei pidetty niin hienona juttuna”, hän toteaa.
Vaihtoehdot silmälaseille ovat Sannikselle tuttuja. Alle 30-vuotiaana hänellä oli yksitehopiilolinssit, mutta niiden käytössä oli omat ongelmansa.
“Vahvimmin jäi mieleen jatkuva piilolinssien etsintä. Välillä mummunikin oli polvillaan lattialla, kun pudonneita piilareita yritettiin löytää talkoovoimin.”
Lopulta kuivat silmät estivät piilolinssien käytön, ja silmälaseilta välttyäkseen Sannis hakeutui laserleikkaukseen. Leikkaus onnistui, ja hän näki ikänäön kehittymiseen asti tarkasti.
“Erityisesti nautin hyvästä näöstä saunassa, kun lapset olivat pieniä, ja heidän kanssaan piti olla koko ajan silmä tarkkana. Saunoessa en olisi voinut käyttää piilolinssejä enkä silmälaseja”, hän kertoo.
Sannis soittaa päivittäin useampia instrumentteja uruista flyygeliin ja lukee siksi nuotteja eri etäisyyksiltä. Erityistyölasit, joita suositellaan usein näyttöpäätetyöhän, toimivat erinomaisesti myös kanttorin ammatissa
“Kerran erityistyölasit jäivät kotiin ja tuijotin koko päivän nuotteja moniteholinssien alaosan läpi. Se oli katastrofi niskalle… erityistyölasit ovat työergonomiani pelastus”, Sannis toteaa.
Soittaessaan Sannis miettii usein, miten entisajan kanttorit ovat pärjänneet työssään ilman kunnon silmälaseja.
“Tätä työtä on kuitenkin tehty jo 800 vuotta. Ajattele vaikka Johann Sebastian Bachia, joka on seurannut nuotteja kynttilänvalossa 1700-luvulla, ei silloin ollut mitään erityistyölaseja. Silmälasien ansiosta työni on yhtä juhlaa”, perhejuhlissa esiintymisestä nauttiva muusikko pohtii.