Kirjaudu sisään
Piilolinssien kokeileminen saattaa alkuun jännittää, mutta lopulta niiden käyttö on todella helppoa. Ongelmatilanteita, kuten silmään kuivunut piilolinssi, tulee silti toisinaan vastaan. Lue alta piilolinssien käyttäjien yleisimmistä pulmista ja varaudu niihin etukäteen.
Ensisovitus tapahtuu yhdessä optikon kanssa, joka neuvoo, miten piilolinssit laitetaan silmään ja otetaan pois. Piilolinssejä on tärkeää käsitellä aina puhtain käsin.
Piilolinssi laitetaan silmään asettamalla linssi ensin sormen päälle. Linssi on oikein päin, kun se muodostaa reunoiltaan sisäänpäin kääntyvän kupin. Seuraavaksi alaluomea vedetään toisen käden etusormella alaspäin, katse käännetään yläviistoon ja linssi laitetaan silmään. Poistettaessa linssi vedetään silmän valkoiselle osalle, puristetaan peukalon ja etusormen väliin ja irrotetaan silmästä. Jos linssi ei irtoa helposti, silmään voi tiputtaa kostutustippoja.
Piilolinssi voi kuivua silmään, jos esimerkiksi nukahdat yöksi poistettavat piilolinssit silmissä. Linssejä ei pidä ottaa väkisin pois, jos ne eivät irtoa helposti. Piilolinssi saattaa mennä rikki silmään tai voit vahingoittaa silmän sarveiskalvoa yrittäessäsi poistaa linssiä. Poistaminen onnistuu yleensä hetken odottelun jälkeen silmien räpyttelyn, kosteustippojen ja rauhallisen asenteen myötä. Muutaman vesilasin juominen voi myös auttaa kosteuttamaan silmiä. Jos kotikonstit eivät toimi, ota yhteyttä optikkoon.
Omaa linssivalintaa on hyvä miettiä uudestaan, jos piilolinssit tuntuvat jatkuvasti kuivuvan silmään tai unohdat toistuvasti poistaa ne ennen nukkumaanmenoa. Saatavilla on paljon kosteita piilolinssejä, joista sopivin vaihtoehto löytyy yhdessä optikon kanssa.
Joskus piilolinssiä ei pois otettaessa löydykään mistään. Vaikka vaikuttaisi siltä, että piilolinssi on kadonnut silmään, niin ei onneksi voi käydä. Anatomisesti on mahdotonta, että piilolinssi menisi silmän taakse.
Piilolinssi voi kuitenkin kääntyä mutkalle ja liukua yläluomen alle, esimerkiksi silmiä hieroessa. Linssin saa pois hieromalla kevyesti sormella yläluomen päältä nenää kohti. Näin linssi yleensä siirtyy silmäkulmaan, mistä se on helppo poistaa. Tarvittaessa voit huuhdella silmää myös vedellä tai kosteustipoilla.
Silmätulehduksia on useampaa eri tyyppiä, ja hoito riippuu tulehduksen aiheuttajasta. Oireita ovat muun muassa kutina, vetistys, punoitus, turvotus, rähmiminen ja roskan tunne silmissä. Useimmiten silmätulehdus menee ohi kotihoidolla, mutta oireiden jatkuessa tai ollessa voimakkaita tulee hakeutua lääkäriin.
Piilolinssejä ei saa käyttää silmätulehduksen aikana, sillä ne voivat pitkittää toipumista. Piilolinssien käyttö silmätulehduksen aikana voi johtaa silmän sarveiskalvon tulehdukseen, joka pahimmillaan vahingoittaa näköä. Silmätulehduksen jälkeen on suositeltavaa pitää ainakin yksi oireeton päivä ennen kuin piilolinssit otetaan uudestaan käyttöön. Piilolinssit nesteineen ja koteloineen kannattaa vaihtaa, jotta pääset silmätulehduksen aiheuttajasta varmasti eroon.
Varaa aika piilolinssien ensisovitukseen tai piilolinssikontrolliin, jossa määritetään juuri sinun silmiisi sopivat linssit ja oikeat voimakkuudet. Sovituksen tai kontrollin jälkeen saat piilolinssireseptin.