Kirjaudu sisään
Monipuolisesta ruokavaliosta hyötyy koko keho. Ikänäköä ja perinnöllisiä silmätauteja ei voi ehkäistä, mutta tietyt ruoka-aineet hidastavat silmien ikääntymistä ja pitävät loitolla tauteja, kuten silmänpohjan ikärappeumaa. Katso tästä, miten voit syödä silmiesi parhaaksi.
Tunnetuin silmiä hellivistä vitamiineista on A-vitamiini ja sen esiaste beetakaroteeni. Beetakaroteeni on sarveiskalvon tulehduksia torjuva antioksidantti, joka hidastaa verkkokalvon rappeuman kehitystä. Beetakaroteenin puute voi aiheuttaa hämäränäön heikkenemistä. Popsi siis porkkanaa, pinaattia, paprikaa sekä lehtikaalia ja käytä maitotuotteita, niin saat tarpeeksi tätä luonnon antioksidanttia. Myös cayennepippuri ja chili sisältävät beetakaroteenia.
Silmien terveys on jo kauan yhdistetty mustikoiden ravintoaineisiin. Näissä supermarjoissa on verkkokalvoa liialliselta valolta suojaavia flavonoideja, jotka taistelevat vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita vastaan. Mustikoiden C-vitamiini ehkäisee sekin silmänpohjan rappeumaa ja kaihia.
Kananmunat ovat hyvä A-vitamiinin lähde. Ne sisältävät verkkokalvon terveydelle tärkeää, hämäränäköä kohentavaa sinkkiä. Kananmunan keltuaisissa on luteiinia ja zeaksantiinia, jotka pienentävät iän tuomien silmäsairauksien, esimerkiksi silmänpohjan ikärappeuman ja harmaakaihin riskiä. Luteiinia ja zeaksantiinia saa myös muun muassa pinaatista, maissista, porkkanoista, lehti-, ruusu- ja parsakaalista, kiivistä ja viinirypäleistä.
Mantelit, auringonkukansiemenet, hassel- ja maapähkinät sekä kuivattu aprikoosi auttavat pitämään samat silmäsairaudet loitolla. Ne sisältävät silmiä suojaavaa E-vitamiinia. Saksanpähkinöissä on lisäksi silmien terveydelle tärkeää omega-3-rasvahappoa, jota löytyy reippaasti rasvaisesta kalasta.
Silmien terveys on vahvasti sidoksissa rasvaisten, runsaasti omega-3-rasvahappoa sisältävien kalojen syömiseen. Lohen, silakan, muikun, sillin, makrillin ja sardiinin on uumoiltu ehkäisevän kuivia silmiä, mutta tutkimukset eivät ole vahvistaneet tätä. Omega-3:n on kuitenkin todettu ehkäisevän verkkokalvon rappeumaa. Kalan ohella omega-3-rasvahappoja on rypsi-, pellavansiemen- ja camelinaöljyssä ja hampunsiemenissä.
Diabeettisen retinopatian eli silmän verkkokalvosairauden riski kohoaa epätasaisen verensokerin ja korkean verenpaineen seurauksena. Täysjyväviljat säilyttävät verensokerin tasaisena ja auttavat pitämään verenpaineen aisoissa.