Silmien terveys
Silmien terveys ja ruokavalio
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Silmien terveys ja ruokavalio: nämä ruoat saavat silmäsi säihkymään


Monipuolisesta ruokavaliosta hyötyy koko keho. Ikänäköä ja perinnöllisiä silmätauteja ei voi ehkäistä, mutta tietyt ruoka-aineet hidastavat silmien ikääntymistä ja pitävät loitolla tauteja, kuten silmänpohjan ikärappeumaa. Katso tästä, miten voit syödä silmiesi parhaaksi.

Kasvikset ehkäisevät silmäsairauksia

Tunnetuin silmiä hellivistä vitamiineista on A-vitamiini ja sen esiaste beetakaroteeni. Beetakaroteeni on sarveiskalvon tulehduksia torjuva antioksidantti, joka hidastaa verkkokalvon rappeuman kehitystä. Beetakaroteenin puute voi aiheuttaa hämäränäön heikkenemistä. Popsi siis porkkanaa, pinaattia, paprikaa sekä lehtikaalia ja käytä maitotuotteita, niin saat tarpeeksi tätä luonnon antioksidanttia. Myös cayennepippuri ja chili sisältävät beetakaroteenia.


Silmien terveys on jo kauan yhdistetty mustikoiden ravintoaineisiin. Näissä supermarjoissa on verkkokalvoa liialliselta valolta suojaavia flavonoideja, jotka taistelevat vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita vastaan. Mustikoiden C-vitamiini ehkäisee sekin silmänpohjan rappeumaa ja kaihia.


Kananmunat ja pähkinät ovat silmien terveyspommi

Kananmunat ovat hyvä A-vitamiinin lähde. Ne sisältävät verkkokalvon terveydelle tärkeää, hämäränäköä kohentavaa sinkkiä. Kananmunan keltuaisissa on luteiinia ja zeaksantiinia, jotka pienentävät iän tuomien silmäsairauksien, esimerkiksi silmänpohjan ikärappeuman ja harmaakaihin riskiä. Luteiinia ja zeaksantiinia saa myös muun muassa pinaatista, maissista, porkkanoista, lehti-, ruusu- ja parsakaalista, kiivistä ja viinirypäleistä.


Mantelit, auringonkukansiemenet, hassel- ja maapähkinät sekä kuivattu aprikoosi auttavat pitämään samat silmäsairaudet loitolla. Ne sisältävät silmiä suojaavaa E-vitamiinia. Saksanpähkinöissä on lisäksi silmien terveydelle tärkeää omega-3-rasvahappoa, jota löytyy reippaasti rasvaisesta kalasta.


Muista myös rasvainen kala ja täysjyväviljat

Silmien terveys on vahvasti sidoksissa rasvaisten, runsaasti omega-3-rasvahappoa sisältävien kalojen syömiseen. Lohen, silakan, muikun, sillin, makrillin ja sardiinin on uumoiltu ehkäisevän kuivia silmiä, mutta tutkimukset eivät ole vahvistaneet tätä. Omega-3:n on kuitenkin todettu ehkäisevän verkkokalvon rappeumaa. Kalan ohella omega-3-rasvahappoja on rypsi-, pellavansiemen- ja camelinaöljyssä ja hampunsiemenissä.


Diabeettisen retinopatian eli silmän verkkokalvosairauden riski kohoaa epätasaisen verensokerin ja korkean verenpaineen seurauksena. Täysjyväviljat säilyttävät verensokerin tasaisena ja auttavat pitämään verenpaineen aisoissa.

Varaa aika näöntarkastukseen
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Nosta silmien hyvinvointi uudelle tasolle näillä vinkeillä
Näöstä huolehtiminen on vaivatonta, mutta sen muistaa usein vasta silloin, jos silmien terveys alkaa reistailla. Lue alta parhaat keinot silmiesi hoitamiseen ja silmätautien ennaltaehkäisyyn.
Silmäjumppa elvyttää väsyneet silmät
Silmäjumppa elvyttää väsyneet silmät
Näyttöjen äärellä työskentelevät silmät tarvitsevat välillä taukojumppaa, aivan kuten koko keho. Silmäjumppa ja sopivat katseluolosuhteet rentouttavat ja virkistävät kuivia, ärtyneitä silmiä. Ota talteen silmäjumppaohjeet ja lue vinkit ruutujen säätämiseksi.
Silmälääkäri suosittelee: lasten ruutuaika minimiin
Silmälääkäri suosittelee: lasten ruutuaika minimiin
Australialaistutkimus ennustaa, että puolet maailman ihmisistä on likinäköisiä vuonna 2050. Yksi likinäköisyyden syistä on lisääntynyt lasten ruutuaika. Lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell kertoo lisää ilmiöstä ja jakaa vinkkinsä ruutuajan vähentämiseen.
UV-säteilyltä suojautuminen: muista varjella silmiäsi auringossa
UV-säteilyltä suojautuminen: muista varjella silmiäsi auringossa
Tiesitkö, että jo vartti ulkona ilman aurinkolaseja lisää harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä? Ei hätää, sillä UV-säteilyltä suojautuminen käy helposti aurinkolaseilla. Lue tästä, miten auringon säteily vaikuttaa silmiisi ja mitä kannattaa ottaa huomioon aurinkolaseja valitessa.
Näytä kaikki artikkelit