Kirjaudu sisään
Luonnossa liikkuminen on nyt trendiharrastus, ja Nuuksion ja Kolin kaltaiset kansallispuistot vetävät ennätysmääriä kävijöitä. Innokas retkeilijä Aku Mykkänen kertoo, millaiset aurinkolasit sopivat parhaiten luontoon, suuntaat sitten keskelle korpea tai lasten kanssa lähimetsään.
Silmäaseman asiakasmarkkinoinnin asiantuntija Aku Mykkänen on viihtynyt luonnossa koko ikänsä. Hänelle retkeily tarkoittaa mitä tahansa luonnossa liikkumista sienestyksestä metsästykseen, bikepacking-pyörävaelluksiin ja metsän äänistä nauttimiseen.
“Mielestäni retkeily on sopiva harrastus tai liikuntamuoto kenelle tahansa. Tärkeintä on mennä eikä miettiä, että lasketaanko tätä edes retkeilyksi, jos edessä ei ole viikon retki kansallispuistoon. Retkeilyn makuun pääsee jo ihan lähellä”, hän vakuuttaa.
Vuosia aurinkolasien myynnin parissa työskennellyt Mykkänen panostaa näkemisen laatuun myös luonnossa. Aurinkoisella säällä hän ottaa retkelle mukaan urheilulliset aurinkolasit polarisoiduilla linsseillä. Polarisoidut linssit pääsevät erityisen hyvin oikeuksiinsa veden äärellä. Ne suojaavat tehokkaasti auringolta ja suodattavat pois häiritsevät heijasteet veden pinnasta.
“Tykkään itse käyttää ruskeita linssejä, jotka lisäävät kontrastia. Ne helpottavat liikkumista erityisesti haastavilla reiteillä, mutta muuttavat hieman värejä. Jos haluaa nauttia mahdollisimman aidoista luonnon sävyistä, kannattaa valita polarisoidut linssit harmaalla tai vihreän harmaalla pohjavärillä”, Mykkänen täsmentää.
Linssin väri on kuitenkin puhtaasti makuasia, joten Mykkänen kannustaa kokeilemaan eri sävyjä mahdollisuuksien mukaan.
Urheiluaurinkolasit ovat yleensä hyvä optio retkelle, sillä ne on suunniteltu kestämään ja pysymään tukevasti päässä. Mykkänen painottaakin lasien valinnassa kestävyyttä. Linsseistä hän suosii kovapintaisia ja heijastamattomalla ja likaa hylkivällä pinnoitteella varustettuja linssejä, jotka kestävät putoamisen, vähentävät häikäisyä eivätkä naarmuunnu helposti.
Silmälaseja käyttävä Mykkänen pakkaa jokaiselle retkelle mukaan myös varalasit, jos käytössä on aurinkolasit omilla vahvuuksilla. Kaiken varalta hän suosittelee Silmäaseman silmälasiturvaa kaikille, jotka hankkivat uudet urheiluaurinkolasit omilla vahvuuksilla.
“Jos lasit sattuisivat retkeillessä rikkoutumaan, silmälasiturva kattaa merkittävän osan uusien lasien hinnasta”, hän kertoo.
Yön yli kestäville reissuille tummuvat silmälasilinssit ovat Mykkäsen ehdottomat suosikit.
“Tummuvien linssien avulla samoilla laseilla pärjää niin auringossa kuin hämärässä tai pimeässä, koska ne vaalenevat kirkkaiksi luonnonvalon vähetessä. Ne ovat niin sanottu grammanviilaajan valinta, kun halutaan keventää rinkkaa ja selvitä yksillä laseilla”, hän neuvoo.
Kauemmas lähtiessä Mykkänen tarkistaa lasinsa etukäteen ja huollattaa ne tarvittaessa lähimmällä Silmäasemalla. Huoltoon kuuluu sankojen taivutus, ruuvien kiristys ja puhdistus, ja se on maksuton Silmäasemalta ostetuille silmälaseille tai aurinkolaseille voimakkuuksilla. Reissun päällä lasit pysyvät priimakunnossa veden, puhdistusaineen ja huurteenestoliinojen avulla.
“Huurteenestoliinat eivät vie tilaa juuri ollenkaan ja niillä saa lasit samalla puhdistettua”, Mykkänen iloitsee.
Laadukkaiden urheiluaurinkolasien lisäksi onnistuneen retken takaavat seurueen mukaan laadittu suunnitelma ja kunnon eväät.
“Tunnettujen retkikohteiden lisäksi kannattaa tutkia paikkoja vaikkapa maastokarttasovelluksella ja tehdä tutkimusretkiä lähialueella. Lasten kanssa liikkuessa on hyvä valita jokin tietty kohde, esimerkiksi rannan tuntumassa sijaitseva laavu. Myös geokätköjen etsiminen voi olla lapsille hyvä kipinä luonnossa liikkumiseen. Hyvät eväät muistetaan tietenkin aina!” Mykkänen summaa.