Kirjaudu sisään
Miten moniteholinssit eroavat normaaleista linsseistä? Miten valita oikea moniteholinssi? Silmäaseman asiantuntijat kävivät läpi asiakkaidemme yleisimmät kysymykset moniteholinsseistä. Keräsimme vastaukset alle.
Moniteholasit voivat olla paras näkemisen ratkaisu monissa eri tilanteissa. Jos sinun on vaikea nähdä tarkasti sekä kauas että lähelle, moniteholaseilla voidaan korjata niin kauko- kuin lähinäkö. Tällöin useampi silmälasiresepti pakataan yhteen ja samaan linssiin.
Monitehot ovat kätevä vaihtoehto myös silloin, jos tarvitset vahvoja miinuslaseja kauas katsomiseen mutta näet hyvin lähelle ilman silmälaseja. Lukulaseja tarvitseva voi valita monitehot, jos jatkuva lasien vaihtelu silmille ja pois ei houkuttele. Moniteholasien etuna on lisäksi se, että niissä on oma tarkka näköalueensa välietäisyydelle eli esimerkiksi tietokoneen näytölle tai auton kojelaudalle katseluun.
Asiantuntijamme auttavat mielellään moniteholinssien valinnassa. Sinulle paras linssivaihtoehto riippuu omista näkemisen tarpeistasi, toiveistasi ja odotuksistasi sekä silmälasikehyksistäsi ja budjetistasi. Tervetuloa optikon näöntarkastukseen lähimmälle Silmäasemallesi.
Monitehoissa on kolme näköaluetta, yksitehoissa ainoastaan yksi. Moniteholaseilla näet tarkasti lähelle, kauas ja välietäisyydelle, mutta yksitehot korjaavat näön vain yhdelle etäisyydelle.
Moniteholinsseihin on hiottu kaikki tarkkaan näkemiseen tarvitsemasi voimakkuudet. Niillä voidaan korjata paitsi kauko- ja lähinäköä myös karsastusta ja hajataittoa. Moniteholinssien yläosasta katsotaan kauas, keskiosasta välietäisyydelle ja alaosasta lähelle. Eri näköalueet sulautuvat portaattomasti yhteen.
Uuden teknologian linsseissä on pyritty saamaan mahdollisimman laajat näköalueet. Moni tarvitsee laajoja näköalueita omassa arkielämässäkin. Uuden teknologian linsseissä on pyritty vähentämään linssin reunavääristymiä, jotka voivat aiheuttaa keinutuksen tunnetta. Näin monitehoja on miellyttävämpi käyttää myös omassa arjessa esimerkiksi harrastukissa tai ylipäätään kaupungilla liikkuessa. Jos olet tottunut käyttämään parhaita moniteholinssejä, todennäköisesti huomaat merkittävän eron vaihtaessasi vanhemman teknologian linsseihin.
Moniteholinssien reuna-alueilla on aina jonkin verran vääristymiä. Tämä tarkoittaa sitä, että sivulle katsottaessa maisema jossakin vaiheessa sumenee, ja päätä pitää kääntää nähdäkseen tarkasti. Vääristymien vuoksi maailma tuntuu uusilla moniteholinsseissä keinuvalta. Pään kääntäminen silmien kanssa samaan suuntaan vähentää keinutuksen tunnetta ja on moniteholinsseihin totuttelevalle avuksi etenkin autoillessa. Uutta hiontatekniikkaa hyödyntävissä linsseissä vääristymät on minimoitu ja näköalueet on saatu mahdollisimman isoksi. Siksi laadukkaisiin, moderneihin linsseihin tottuu nopeammin.
Mitä laadukkaammat moniteholinssit ovat, sitä helpommin niihin totuttelu tavallisesti käy. Yleensä moniteholinsseihin tottuu noin neljässä viikossa. Jos linssit tuntuvat epämukavilta tai näkö epätarkalta pidempään, otathan yhteyttä omalle Silmäasemallesi. Usein jo pieni kehysten taivuttelu voi auttaa.
Tarvittaessa tarkistamme linssit ja teemme sinulle uuden näöntutkimuksen. Silmäasemalta saat aina kaikkiin silmälaseihin ja voimakkuuksilla oleviin aurinkolaseihin 100 päivän tyytyväisyystakuun
Moniteholinsseillä kannattaa ainakin alkuun olla varovainen rappusissa, sillä parhaissakin moniteholinsseissä on jonkin verran reunavääristymiä. Portaita kulkiessa on hyvä pyrkiä katsomaan moniteholinssin yläosan läpi, sillä lukuetäisyydelle tarkoitetun alaosan kautta portaat voivat näyttää sumeilta.
Moniteholinssien hintaan vaikuttavat linssien materiaali, hiontatekniikka, ohennukset, pinnoitteet ja yksilölliset lisämitat. Moniteholinssien hintahaarukka on noin 150–1500 euroa, sisältäen aina kaksi linssiä. Kerro meille budjettisi, näkemisen tarpeesi ja toiveesi, niin autamme löytämään sinulle parhaan mahdollisen linssiratkaisun.
Moniteholinssien hintaerojen syitä ovat linssien laatu, toimivuus, käyttömukavuus ja näköalueiden laajuus. Laadukkaimmat moniteholinssit valmistetaan kevyestä optisesta muovista ja hiotaan mittatilaustyönä käyttäjänsä silmille ja silmälasikehyksiin sopiviksi. Näin silmälaseihin saadaan mahdollisimmat laajat tarkan näön alueet kaikille etäisyyksille, ja niiden käyttö on miellyttävämpää. Lopputulos viimeistellään edistyksellisillä lisäominaisuuksilla ja pinnoitteilla, jotka pidentävät linssien käyttöikää ja helpottavat niiden puhdistamista. Pinnoitetut linssit myös näyttävät paremmilta, sillä ne eivät naarmuunnu eivätkä heijasta valoa.
Leveämpi kehys ei juurikaan vaikuta lukualueen kokoon. Suurempi merkitys on linssivalinnalla ja silmälasiesi voimakkuuksilla.
Saat uudet yksiteholasisi meiltä kolmen viikon kuluessa tilauksesta.
Vanhoja linssejä ei saa uusiin kehyksiin, sillä linssit hiotaan valmistusvaiheessa sopimaan juuri tiettyihin kehyksiin. Linssien mitoituksessa huomioidaan esimerkiksi silmiesi etäisyys kehyksistä sekä kehysten korkeus ja kaarevuus. Jos samat linssit hiotaan erilaisiin kehyksiin, mitat muuttuvat, etkä luultavasti enää näe linsseillä yhtä hyvin.
Ohennettu linssi on hiottu ohuemmaksi, jotta silmälaseista saadaan kevyemmät ja kauniimmat. Ohennuksia kutsutaan myös nimellä taitekerroin. Taitekertoimia on saatavilla neljä: 1.5. 1.6, 1.67 ja 1.74. Mitä isompi taitekerroin, sitä ohuempi linssi. Ohennuksia suositellaan erityisesti suuremmille linssivoimakkuuksille.
Kaikkein ohuin linssi ei kuitenkaan ole paras ratkaisu joka tilanteessa, sillä ohennus vaikuttaa linssin optiikkaan. Tärkeintä on, että ohennus sopii silmälasiesi voimakkuuksille ja valitsemiisi kehyksiin. Asiantuntijamme osaavat suositella, mikä ohennus sinun kannattaa valita.
Voit valita linsseihisi pinnoitteen yhteen tiettyyn tarkoitukseen tai yhdistelmäpinnoitteen, jolla on useita eri ominaisuuksia. Naarmuuntumista ehkäisevä pinnoite antaa suojaa kolhuilta ja vaurioilta, jolloin linssit pysyvät kirkkaina pidempään. Heijastamaton pinnoite parantaa optiikkaa ja tuo silmät kauniisti esiin, kun valo ei heijastu takaisin linssien pinnalta. Likaa, rasvaa, vettä ja pölyä hylkivät pinnoitteet helpottavat linssien puhdistusta ja pidentävät niiden käyttöikää. Saatavilla on myös näyttöjen siniseltä valolta ja auringon UV-säteilyltä suojaavia pinnoitteita. Autoiluun tarkoitetuissa erikoislinsseissä on mukana häikäistymistä vähentävä pinnoite. Pinnoitteiden avulla linsseistä saadaan entistä miellyttävämmät käyttää, kestävämmät ja helppohoitoisemmat.
Nykyään silmälasilinssit valmistetaan yleensä lasin sijaan optisesta muovista, sillä se on lasia kevyempää ja kestävämpää. Muovimateriaali on myös helposti ohennettavissa silmälasien voimakkuuksista riippumatta. Lasin etuna puolestaan on kirkkaampi optiikka, mutta lasiset linssit ovat painavat ja menevät helposti rikki.
Moniteholinssit on tarkoitettu yleiskäyttöön, ja siksi lukulasit tai näyttöpäätelasit toimivat toisilla paremmin tietyissä tilanteissa. Lukulaseilla on mukavampi lueskella vaikkapa iltaisin sängyssä, sillä toisin kuin monitehoissa, koko linssi on samaa voimakkuutta. Siksi lukulaseilla näkee lukea miellyttävästi myös makuuasennossa. Tietokoneella työskentelyyn tarkoitetuissa näyttöpäätelaseissa puolestaan on mahdollisimman laaja näköalue välietäisyydelle eli sille etäisyydelle, jolta katsellaan nimenomaan näytölle.
Kaksiteholinsseillä näet tarkasti kahdelle etäisyydelle; lähelle ja kauas. Kaksiteholinsseissä on erillinen, näkyvä ikkunaruutu lukemista varten. Silmälasiesi voimakkuuksista riippuen ne eivät kuitenkaan sovi välietäisyydelle eli esimerkiksi tietokoneen ruudulle katsomiseen. Tähän tarkoitukseen kannattaa hankkia moniteholinssit.
Kaksiteholasit voivat olla sinulle paras ratkaisu, jos olet tottunut käyttämään niitä jo pidemmän aikaa eikä lukuruudun ulkonäkö häiritse sinua. Tärkeintä on, että näet valitsemillasi linsseillä miellyttävästi.