Kirjaudu sisään
Glaukooma on hitaasti mutta salakavalasti kehittyvä silmäsairaus. Vuosien kuluessa hoitamaton glaukooma vaurioittaa näköhermoa ja heikentää näköä pysyvästi. Varhain todettu sairaus pystytään kuitenkin hoitamaan tehokkaasti ja sen eteneminen jopa pysäyttämään.
Glaukooman hoito Silmäasemalla perustuu yksilölliseen hoitosuunnitelmaan, jonka silmälääkäri laatii jokaiselle asiakkaalle perusteellisten glaukoomatutkimusten ja valtakunnallisten Käypä hoito -suositusten pohjalta.
Hoidamme glaukoomaa kaikissa Silmäaseman toimipaikoissa, joissa on silmälääkärin vastaanotto.
Moni suomalainen sairastaa glaukoomaa tietämättään, sillä alkuvaiheen glaukooma aiheuttaa harvoin oireita. Tavoitteemme on löytää jokainen glaukooma mahdollisimman nopeasti, sillä varhainen diagnoosi on paras tapa estää glaukooman eteneminen.
Silmäasemalla pääset kaikkiin glaukoomatutkimuksiin viipymättä. Jos sinulla on kohonnut riski sairastua glaukoomaan, suosittelemme sinulle säännöllisiä seurantakäyntejä.
Glaukooman riskiä lisäävät muun muassa korkea silmänpaine, lähisukulaisen glaukooma, yli 65 vuoden ikä, silmään osuneet iskut ja mykiön hilsetystauti eli eksfoliaatio. Silmänpaineesi voit mittauttaa ilman ajanvarausta missä tahansa Silmäaseman myymälässä.
Varaa aika silmälääkärille
Jos optikon näöntarkastuksessa tai silmälääkärikäynnillä löytyy glaukooman riskitekijöitä, silmäsi tutkitaan huolellisesti. Optikko ohjaa sinut viipymättä silmälääkärin vastaanotolle.
Vastaanotolla silmälääkäri mittaa silmänpaineesi ja tutkii silmäsi mikroskoopilla. Seuraavaksi saat tarvittaessa silmälääkärin lähetteen lisätutkimuksiin Silmäaseman silmäsairaalaan. Näitä ovat esimerkiksi OCT-tutkimus eli silmien rakennekuvaus ja näkökenttätutkimus. Kaikki glaukoomatutkimukset ovat nopeita ja kivuttomia.
Alkava glaukooma ei välttämättä vielä näy tutkimuksissa tai sen merkit ovat hyvin heikkoja. Tällöin silmiesi vointi voidaan tarkistaa uusilla tutkimuksilla 1–2 vuoden kuluttua. Tutkimukset on tärkeää toistaa aina samalla laitetyypillä, sillä tuloksissa on laitekohtaisia eroja.
Lue lisää glaukoomatutkimuksista
Liian korkea silmänpaine johtuu silmän sisäisen nesteen eli kammionesteen pakkautumisesta silmään. Tämä puolestaan vaurioittaa näköhermoa painamalla sitä tai häiritsemällä sen verenkiertoa.
Glaukooman hoidossa silmänpainetta lasketaan parantamalla kammionesteen ulosvirtausta tai vähentämällä sen muodostumista.
Silmäasemalla glaukooman hoitovaihtoehdot ovat glaukoomalääkitys eli silmänpainetta alentavat silmätipat, laserhoito sekä laserhoidon ja lääkityksen yhdistelmä. Laserhoitoa teemme silmäsairaaloissamme Espoon Sellossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kouvolassa, Kuopiossa, Porissa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa sekä Lohjan myymälässämme.
Vaikeammissa tapauksissa glaukoomaa voidaan hoitaa myös glaukoomaleikkauksella. Jos silmälääkäri arvioi sinun tarvitsevan glaukoomaleikkausta, ohjaamme sinut eteenpäin lähimpään sairaalaan.
Silmänpainetta alentavat tipat laitetaan silmän kerran tai useammin päivässä, ja niitä on tärkeää käyttää säännöllisesti. Glaukooman hoitoon tarkoitettuja silmätippoja on monenlaisia. Mikäli yksi tippa ei toimi tai se aiheuttaa ikäviä haittavaikutuksia, voidaan kokeilla toista tippaa.
Kammiokulman laserhoito (SLT eli selektiivinen lasertrabekuloplastia) on nopea ja turvallinen toimenpide, joka tehdään paikallispuudutuksessa silmälääkärin vastaanotolla. SLT-laserhoidon tavoitteena on helpottaa kammionesteen ulosvirtausta silmän etuosassa sijaitsevasta kammiokulmasta.
Kun glaukooman hoito aloitetaan laseroinnilla, glaukoomalääkityksen tarve voi siirtyä jopa vuosilla eteenpäin. SLT-laserhoitoa voidaan myös käyttää glaukooman hoidossa yhdistettynä lääkitykseen.
Glaukoomaleikkauksessa silmänpainetta lasketaan luomalla liialliselle kammionesteelle uusi poistumiskanava. Leikkaus on päiväkirurginen toimenpide, joka tehdään paikallispuudutuksessa. Silmäasemalla ei tehdä glaukoomaleikkauksia, mutta silmälääkärisi kirjoittaa sinulle tarvittaessa lähetteen.
Ennen glaukooman hoidon aloitusta silmälääkäri määrittää sinulle tavoitesilmänpaineen ja tekee hoitosuunnitelman, jota päivitetään tarvittaessa.
Hoidon aikana silmänpaineesi mitataan säännöllisesti, ja tarvittaessa hoitoa tehostetaan. Tavoitesilmänpaineesi sopivuus varmistetaan toistamalla glaukoomatutkimukset 1–2 vuoden välein. Sopiva tutkimusväli vaihtelee yksilöllisesti.
Jos silmänpaineesi on koholla tai kuulut glaukooman riskiryhmään, suosittelemme, että tutkitutat silmäsi silmälääkärillä 1–2 vuoden välein. Yli 45-vuotiaana silmälääkärillä kannattaa käydä ainakin viiden vuoden välein, yli 60-vuotiaana kolmen vuoden välein ja yli 70-vuotiaana joka toinen vuosi, vaikkei sinulla olisi mitään oireita.
Mikäli silmälääkäri epäilee glaukoomaa, saat lähetteen tarkempiin tutkimuksiin Silmäaseman silmäsairaalaan.
Glaukoomatutkimuksissa etsitään glaukooman aiheuttamia muutoksia näköhermonpään ja näköhermosäikeiden rakenteessa sekä mahdollisesti näöntarkkuudessa ja näkökentässä.
Näköhermon rakenteelliset muutokset näkyvät silmälääkärin mikroskooppitutkimuksissa ja silmän rakennekuvauksessa (OCT-tutkimus). Näöntutkimus ja näkökenttätutkimus kertovat glaukooman vaikutuksista näköön. Lisäksi sinulle tehdään silmän kammiokulman tutkimus.
Katso glaukoomatutkimusten toimipaikkakohtainen hinnasto.
Jos sinulla todetaan glaukooma, silmälääkäri määrittää sinulle tavoitesilmänpaineen ja suunnittelee yksilöllisen hoidon siihen pääsemiseksi. Tavoitteeseen vaikuttavat silmänpaineen lähtötason lisäksi esimerkiksi ikäsi ja glaukooman vaikeusaste.
Lievää tai alkavaa glaukoomaa hoidetaan yleensä lääkityksellä eli silmänpainetta alentavilla tipoilla ja/tai laserhoidolla. Jos tipoista ja/tai laserhoidosta ei ole riittävää apua, silmälääkäri voi kirjoittaa sinulle lähetteen glaukoomaleikkaukseen. Leikkauksen tarve arvioidaan yksilöllisesti.
Lääkityksen aloittamisen, laserhoidon tai glaukoomaleikkauksen jälkeen silmänpaineesi mitataan säännöllisesti. Myös kuvantamis- ja näkökenttätutkimukset toistetaan noin kerran vuodessa. Glaukooman eteneminen saadaan pysäytettyä, kun hoitoa tehostetaan ja tavoitesilmänpainetta säädetään tarpeen mukaan.
Oma sitoutuminen on ensisijaisen tärkeää glaukooman hoidon onnistumisessa. Glaukoomalääkkeet tulee annostella silmiin ohjeiden mukaan ja joka päivä samaan aikaan.
Jos tunnet olosi epävarmaksi glaukooman toteamisen jälkeen, voit varata soittoajan omalle silmälääkärillesi asiakaspalvelustamme. Näin saat vastaukset kysymyksiin, joita sinulla on herännyt glaukoomasta. Helsingin, Hämeenlinnan ja Rovaniemen silmäsairaalassa tarjoamme myös erillisiä ohjauskäyntejä, joiden aikana opastamme sinua lääkesilmätippojen käyttöön sekä keskustelemme glaukoomasta ja sen hoidosta.
Varaa soittoaika tai ohjauskäynti soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 190 200 (mpm/pvm)
Glaukooman hoidossa Silmäasemalla huomioidaan samalla muutkin näkemisen tarpeesi. Hoidamme silmiäsi kokonaisvaltaisesti: meiltä saat paitsi glaukooman hoitopalvelut myös optikon ja silmälääkärin palvelut jonottamatta, kaikkialla Suomessa.
Glaukoomassa silmään pakkautuu liikaa kammionestettä esimerkiksi tukoksen tai silmän ahtaan rakenteen vuoksi, ja silmänpaine nousee. Eri silmätipat vaikuttavat eri tavoin. Lääkkeestä riippuen silmätipat joko parantavat kammionesteen ulosvirtausta tai vähentävät sen muodostumista. Glaukooman hoidossa voidaan yhdistää useampia lääkkeitä.
Tavallisimpia glaukoomalääkkeiden haittavaikutuksia ovat silmien kirvely, punoitus ja kuivuus. Oireita voi helpottaa kostutustipoilla. Nämä lievät haittavaikutukset eivät kuitenkaan estä glaukoomalääkkeen käyttöä. Ethän koskaan lopeta lääkitystä omatoimisesti vaan ainoastaan silmälääkärin määräyksestä.
Vakavammat haittavaikutukset, kuten allergiset reaktiot, ovat harvinaisempia mutta mahdollisia. Tietyt glaukoomalääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia glaukoomapotilaille, jotka kärsivät muista sairauksista. Esimerkiksi beetasalpaajaa sisältävät glaukoomatipat saattavat pahentaa astman oireita tai laskea matalaa verenpainetta tai sykettä entisestään.
Silmälääkäri tarkistaa muut sairautesi ja riskitekijät ennen lääkityksen aloittamista. Esimerkiksi tuore astmadiagnoosi tai käynti sydäntutkimuksissa rytmihäiriöiden vuoksi on kuitenkin hyvä tuoda esille silmälääkärin kontrollikäynnillä.
Jos saat tipoista ikäviä haittavaikutuksia, ota heti yhteyttä omaan silmälääkäriisi.
Et voi, sillä glaukooma on yleensä täysin oireeton. Se oireilee tavallisesti vasta edettyään niin pitkälle, että näkökenttä alkaa olla hyvin kapea.
Ihminen ei todennäköisesti itse huomaa glaukoomaa edes silloin, kun sen aiheuttamat vauriot estäisivät jo ajokortin säilyttämisen. Poikkeuksena on harvinainen ja voimakasoireinen akuutti sulkukulmaglaukooma, joka vaatii välitöntä päivystyshoitoa.
Glaukooman hoitoon tarkoitetut silmätipat on laitettava säännöllisesti ja aina samaan aikaan, vaikkei sinulla olisi glaukooman oireita.
Käypä hoito -suositukset ovat Suomessa laadittuja, tieteelliseen näyttöön perustuvia hoitosuosituksia terveydenhuollon ammattilaisille. Jatkuvasti päivittyvien suositusten tehtävä on varmistaa, että potilaat saavat tehokasta, turvallista ja parhaaseen tutkimustietoon perustuvaa hoitoa. Silmäasemalla glaukooman hoito noudattaa näitä suosituksia.
Varaa aika glaukooman hoidon ohjauskäynnille, niin opastamme sinua mielellämme.
Kyllä saa. Jos sinulla on virallinen laitetutkimuksilla todettu glaukoomadiagnoosi tai poikkeuksellisen korkea silmänpaine (yli 30 mmHg), olet oikeutettu Kelan erityiskorvattaviin lääkkeisiin. Tämä tarkoittaa, että maksat lääkkeistä vain omavastuuosuuden erityiskorvausluokan mukaisesti.
Mikään toimenpide ei ole täysin riskitön, mutta silmän kammiokulman SLT-laserhoito on erittäin turvallista. SLT-laserhoidon riskit ovat hyvin pieniä, ja toimenpide aiheuttaa haittavaikutuksia paljon harvemmin kuin useimmat glaukoomalääkkeet.
Mahdolliset haittavaikutukset ovat tyypillisesti lieviä ja hoidettavissa tai menevät ohi itsestään. SLT-laserhoito vie vain 15 minuuttia, ja pääset kotiin pian laseroinnin jälkeen.
SLT-laserhoito laskee monilla glaukoomapotilailla silmänpainetta pitkäksi aikaa. Tutkimusten mukaan onnistunut toimenpide saattaa siirtää glaukoomalääkityksen tarvetta jopa useilla vuosilla eteenpäin.
SLT-laserhoidon voi tutkimusten mukaan uusia jopa viisi kertaa, mutta toimenpiteen tarve ja hyöty laskevat yleensä uusintojen myötä. Laserhoito on mahdollista myös yhdistää lääkehoitoon.
Joskus glaukooman hoitoon tarkoitetut silmätipat toimivat ensin hyvin, mutta hoitoa joudutaan myöhemmin tehostamaan. Jos silmänpaine ei laske tarpeeksi tai pysy tavoitelukemissa, alkuun sopivalta vaikuttanut lääke joudutaan vaihtamaan toimivampaan. Lääkehoitoon voidaan lisäksi yhdistää SLT-laserhoito.
Hoitosuunnitelmaasi muokataan myös, jos saat silmätipoista vakavia haittavaikutuksia. Ennen hoidon aloittamista selvitämme mahdolliset muut perussairautesi ja lääkityksesi haittavaikutusten vähentämiseksi. Glaukooman lääkehoito on kuitenkin pitkäkestoinen, joten terveydentilasi ja muut lääkityksesi todennäköisesti muuttuvat hoidon aikana.
Erityisesti beetasalpaajasilmätippohin saattaa liittyä vakavia sivuvaikutuksia potilailla, joilla on vaikea astma tai sydämen sykettä laskeva rytmihäiriö. Myös tippojen sisältämän lääkeaineen tai muun ainesosan aiheuttama voimakas allerginen reaktio voi olla syy lääkkeen vaihtamiseen tai lopettamiseen.
Glaukoomalääkkeiden käyttöä ei kuitenkaan saa lopettaa omatoimisesti. Olethan heti yhteydessä sinua hoitavaan silmälääkäriin, jos ikäviä haittavaikutuksia ilmenee.
Silmäasemalla ei tehdä glaukoomaleikkauksia. Jos silmälääkärimme suosittelee sinulle glaukooman leikkaushoitoa, saat lähetteen glaukoomaleikkauksia tekevään sairaalaan.
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi verkkosivuillamme sekä mainonta- ja tilastointitarkoituksiin. Voit koska tahansa muuttaa evästeasetuksiasi. Lue lisää evästeistä täältä .