Palvelut
Glaukooman hoito
Glaukooman hoito
Glaukooman hoito
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Glaukooman hoito Silmäasemalla 

Glaukooma on hitaasti mutta salakavalasti kehittyvä silmäsairaus. Vuosien kuluessa hoitamaton glaukooma vaurioittaa näköhermoa ja heikentää näköä pysyvästi. Varhain todettu sairaus pystytään kuitenkin hoitamaan tehokkaasti ja sen eteneminen jopa pysäyttämään. 

Glaukooman hoito Silmäasemalla perustuu yksilölliseen hoitosuunnitelmaan, jonka silmälääkäri laatii jokaiselle asiakkaalle perusteellisten glaukoomatutkimusten ja valtakunnallisten Käypä hoito -suositusten pohjalta.   

Hoidamme glaukoomaa kaikissa Silmäaseman toimipaikoissa, joissa on silmälääkärin vastaanotto.


Glaukooman hoito tulee aloittaa ajoissa  

Moni suomalainen sairastaa glaukoomaa tietämättään, sillä alkuvaiheen glaukooma aiheuttaa harvoin oireita. Tavoitteemme on löytää jokainen glaukooma mahdollisimman nopeasti, sillä varhainen diagnoosi on paras tapa estää glaukooman eteneminen. 

Silmäasemalla pääset kaikkiin glaukoomatutkimuksiin viipymättä. Jos sinulla on kohonnut riski sairastua glaukoomaan, suosittelemme sinulle säännöllisiä seurantakäyntejä.  

Glaukooman riskiä lisäävät muun muassa korkea silmänpaine, lähisukulaisen glaukooma, yli 65 vuoden ikä, silmään osuneet iskut ja mykiön hilsetystauti eli eksfoliaatio. Silmänpaineesi voit mittauttaa ilman ajanvarausta missä tahansa Silmäaseman myymälässä.  

Varaa aika silmälääkärille 


Silmänpaineen mittaaminen

Miten glaukooma todetaan? 

Jos optikon näöntarkastuksessa tai silmälääkärikäynnillä löytyy glaukooman riskitekijöitä, silmäsi tutkitaan huolellisesti. Optikko ohjaa sinut viipymättä silmälääkärin vastaanotolle.  

Vastaanotolla silmälääkäri mittaa silmänpaineesi ja tutkii silmäsi mikroskoopilla. Seuraavaksi saat tarvittaessa silmälääkärin lähetteen lisätutkimuksiin Silmäaseman silmäsairaalaan. Näitä ovat esimerkiksi OCT-tutkimus eli silmien rakennekuvaus ja näkökenttätutkimus. Kaikki glaukoomatutkimukset ovat nopeita ja kivuttomia. 

Alkava glaukooma ei välttämättä vielä näy tutkimuksissa tai sen merkit ovat hyvin heikkoja. Tällöin silmiesi vointi voidaan tarkistaa uusilla tutkimuksilla 1–2 vuoden kuluttua. Tutkimukset on tärkeää toistaa aina samalla laitetyypillä, sillä tuloksissa on laitekohtaisia eroja. 

Lue lisää glaukoomatutkimuksista 


Glaukooma pysäytetään alentamalla silmänpainetta 

Liian korkea silmänpaine johtuu silmän sisäisen nesteen eli kammionesteen pakkautumisesta silmään. Tämä puolestaan vaurioittaa näköhermoa painamalla sitä tai häiritsemällä sen verenkiertoa.  

Glaukooman hoidossa silmänpainetta lasketaan parantamalla kammionesteen ulosvirtausta tai vähentämällä sen muodostumista.  

Glaukooman hoitovaihtoehdot  

Silmäasemalla glaukooman hoitovaihtoehdot ovat glaukoomalääkitys eli silmänpainetta alentavat silmätipat, laserhoito sekä laserhoidon ja lääkityksen yhdistelmä. Laserhoitoa teemme silmäsairaaloissamme Espoon Sellossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kouvolassa, Kuopiossa, Porissa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa sekä Lohjan myymälässämme. 

Vaikeammissa tapauksissa glaukoomaa voidaan hoitaa myös glaukoomaleikkauksella. Jos silmälääkäri arvioi sinun tarvitsevan glaukoomaleikkausta, ohjaamme sinut eteenpäin lähimpään sairaalaan. 

Silmänpainetta alentavat tipat laitetaan silmän kerran tai useammin päivässä, ja niitä on tärkeää käyttää säännöllisesti. Glaukooman hoitoon tarkoitettuja silmätippoja on monenlaisia. Mikäli yksi tippa ei toimi tai se aiheuttaa ikäviä haittavaikutuksia, voidaan kokeilla toista tippaa. 

Kammiokulman laserhoito (SLT eli selektiivinen lasertrabekuloplastia) on nopea ja turvallinen toimenpide, joka tehdään paikallispuudutuksessa silmälääkärin vastaanotolla. SLT-laserhoidon tavoitteena on helpottaa kammionesteen ulosvirtausta silmän etuosassa sijaitsevasta kammiokulmasta.  

Kun glaukooman hoito aloitetaan laseroinnilla, glaukoomalääkityksen tarve voi siirtyä jopa vuosilla eteenpäin. SLT-laserhoitoa voidaan myös käyttää glaukooman hoidossa yhdistettynä lääkitykseen.  

Glaukoomaleikkauksessa silmänpainetta lasketaan luomalla liialliselle kammionesteelle uusi poistumiskanava. Leikkaus on päiväkirurginen toimenpide, joka tehdään paikallispuudutuksessa. Silmäasemalla ei tehdä glaukoomaleikkauksia, mutta silmälääkärisi kirjoittaa sinulle tarvittaessa lähetteen. 


glaukoomatutkimukset


Jatkuva seuranta on tärkeä osa hoitopolkua 

Ennen glaukooman hoidon aloitusta silmälääkäri määrittää sinulle tavoitesilmänpaineen ja tekee hoitosuunnitelman, jota päivitetään tarvittaessa.  

Hoidon aikana silmänpaineesi mitataan säännöllisesti, ja tarvittaessa hoitoa tehostetaan. Tavoitesilmänpaineesi sopivuus varmistetaan toistamalla glaukoomatutkimukset 1–2 vuoden välein. Sopiva tutkimusväli vaihtelee yksilöllisesti. 

Glaukooman hoitopolku Silmäasemalla
Glaukooman hoitopolku Silmäasemalla

Autamme glaukooman itsehoidossa 

Oma sitoutuminen on ensisijaisen tärkeää glaukooman hoidon onnistumisessa. Glaukoomalääkkeet tulee annostella silmiin ohjeiden mukaan ja joka päivä samaan aikaan.  

Jos tunnet olosi epävarmaksi glaukooman toteamisen jälkeen, voit varata soittoajan omalle silmälääkärillesi asiakaspalvelustamme. Näin saat vastaukset kysymyksiin, joita sinulla on herännyt glaukoomasta. Helsingin, Hämeenlinnan ja Rovaniemen silmäsairaalassa tarjoamme myös erillisiä ohjauskäyntejä, joiden aikana opastamme sinua lääkesilmätippojen käyttöön sekä keskustelemme glaukoomasta ja sen hoidosta.  

Varaa soittoaika tai ohjauskäynti soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 190 200 (mpm/pvm


Hoidamme glaukooman – ja kaiken muun, mitä silmäsi tarvitsevat 

Glaukooman hoidossa Silmäasemalla huomioidaan samalla muutkin näkemisen tarpeesi. Hoidamme silmiäsi kokonaisvaltaisesti: meiltä saat paitsi glaukooman hoitopalvelut myös optikon ja silmälääkärin palvelut jonottamatta, kaikkialla Suomessa. 

Tutkituta silmäsi ja varaa aika silmälääkärille!

Usein kysyttyä glaukooman hoidosta
Usein kysyttyä glaukooman hoidosta
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Glaukooma – silmäsairaus, joka tunnettiin ennen nimellä silmänpainetauti
Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus. Hoitamattomana glaukooma aiheuttaa puutoksia näkökentässä ja näöntarkkuuden heikentymistä.
Stop glaukoomalle!
Stop glaukoomalle!
Silmälääkäri Ilkka Puusaari on hoitanut glaukoomapotilaita jo vuodesta 2002. Yli kaksikymmenvuotisen uran aikana sekä glaukooman toteaminen että hoidot ovat kehittyneet, mutta tärkein tekijä sen pysäyttämisessä on pysynyt samana.
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen kuuluu yleisimpiin silmätutkimuksiin. Se on kivuton toimenpide, joka kestää vain muutamia sekunteja.
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoja näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoja näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimuksessa kartoitetaan näkökentän muutoksia, laajuutta ja tarkkuutta. Tutkimuksessa voidaan löytää esimerkiksi glaukooma eli silmänpainetauti ennen kuin se ehtii vaikuttaa näkökykyyn.
Näytä kaikki artikkelit