Kirjaudu sisään
Karsastusta hoidetaan niin aikuisilla kuin lapsella sen aiheuttaman haitan mukaan. Lievä karsastus voidaan yleensä hoitaa silmälaseilla. Voimakkaamman karsastuksen korjaukseen on useita mahdollisia keinoja, kuten prismalasit, ortoptiset harjoitteet eli silmäjumppa, peittohoito ja karsastusleikkaus. Karsastuksen eri hoitomuotoja voidaan myös yhdistellä.
Karsastuksen hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Karsastus on syytä tutkia siinä vaiheessa, jos se aiheuttaa sinulle säännöllisiä oireita tai kosmeettista haittaa. Lisäksi silmät on hyvä tarkistaa karsastuksen varalta, jos sinulla on vaikeuksia löytää sopivia silmälaseja mahdollisen karsastuksen tai piilokarsastuksen takia. Silmäasemalla voit varata ajan silmälääkärille tai yli 8-vuotiaalle lapselle optikoillemme. Hankalammissa karsastuksissa ortoptisti eli erikoiskoulutuksen saanut karsastuksen tutkija tutkii silmäsi ja suunnittelee yhdessä silmälääkärin kanssa sopivan hoitopolun.
Karsastus on silmien asentovirheestä johtuva häiriö, jossa silmät eivät pysty kohdistamaan katsetta yhtäaikaisesti samaan paikkaan. Karsastuksen oireita voivat olla esimerkiksi näön sumeneminen, heikentynyt näöntarkkuus, kaksoiskuvat, silmien rasittuminen, päänsärky ja pään virheasennot. Ilmikarsastuksen eli näkyvän karsastuksen lisäksi on olemassa piilokarsastusta, joka näkyy ainoastaan silmätutkimuksissa.
LUE LISÄÄ KARSASTUKSESTA
Prismalasit eli prismasilmälasit korjaavat karsastuksen aiheuttaman näkövirheen ja helpottavat oireita. Karsastuksessa toinen silmä katsoo toiseen verrattuna sisään-, ulos-, ylös- tai alaspäin, jolloin silmät muodostavat kaksi eri kuvaa. Karsastuksesta kärsivä ihminen näkee ympäristön joko epätarkasti tai kahtena. Prismalasit taittavat väärään suuntaan katsovaan silmään tulevan valon niin, että molempien silmien kuvat yhdistyvät. Näin karsastuksen aiheuttamat kaksoiskuvat poistuvat tai vähenevät. Prismalasien avulla saavutetaan usein myös tarkempi syvyysnäkö.
Silmäjumpan eli ortoptisen harjoittelun tarkoitus on vahvistaa silmälihaksia. Silmäjumppaa käytetään erityisesti lievän karsastuksen hoidossa tai lapsen karsastuksen korjauksessa. Ortoptisti eli karsastuksen tutkimiseen erikoistunut hoitaja suunnittelee yksilöllisen silmäjumpan karsastuksen luonteen mukaan ja antaa tarkat harjoitusohjeet. Silmäjumpan teho tarkistetaan ortopristin kontrollikäynnillä.
Peittohoidossa toinen silmä joko peitetään lapulla tai sumennetaan tilapäisesti silmätipoilla. Siitä on hyötyä karsastuksen hoidossa, jos aivot yrittävät hylätä toisen silmän muodostaman kuvan kaksoiskuvien välttämiseksi.
Jos silmää ei käytetä, sen näkö heikkenee. Tätä kutsutaan nimellä amblyopia eli laiska silmä. Peittohoidon avulla aivot ohjataan käyttämään heikompaa silmää uudelleen. Karsastuksen hoidossa peittohoito yhdistetään yleensä muiden hoitomuotojen kanssa. Karsastus lapsella korjataan usein peittohoidon ja prismalasien yhdistelmällä. Peittohoito toimii parhaiten lapsilla, sillä lapsen näkö kehittyy 8–10-vuotiaaksi asti.
Karsastusleikkaus korjaa silmien asentoa tasapainottamalla silmän liikuttajalihasten toimintaa. Sen avulla voidaan poistaa kaksoiskuvia ja muita häiritseviä oireita sekä parantaa pään asentoa, silmien yhteisnäköä tai jopa syvyysnäköä. Karsastusleikkauksen tarpeen arvioi aina silmälääkäri.
Myymälöissämme kaikki optikomme määrittävät karsastukseen prismalaseja. Karsastusten erityisasiantuntijat Silmäasemalla ovat ortoptisti Mikalea Höglund sekä karsastusleikkauksia tekevä silmälääkäri Päivi Toivonen, joille varataan aika soittamalla asiakaspalveluumme 010 190 200 (mpm/pvm).
"Teen perusteellisia ortoptistin tutkimuksia karsastus prismalasien määräämiseksi tai ortoptisien harjoituksien saamiseksi. Mahdollinen leikkaushoidon tarve arvioidaan tarvittaessa yhdessä karsastuskirurgin kanssa." Huom! Ortoptisti ei ole lääkäri. Ortoptisti on erikoiskoulutuksen saanut karsastuksen tutkija ja mittaaja.
Voit varata ajan soittamalla asiakaspalveluumme 010 190 200 (mpm/pvm)
"Hoidan Silmäaseman myymälöissä ja Helsingin silmäsairaalassa karsastuspotilaita ja teen aikuisten ja lasten karsastusleikkauksia."