Kirjaudu sisään
Karsastusleikkaus on yleinen ja turvallinen tapa hoitaa karsastusta lapsella ja aikuisella. Leikkauksessa käsitellään silmän liikuttajalihaksia.
Karsastuksessa, joka voi olla synnynnäistä tai kehittyä esimerkiksi silmävamman, neurologisen sairauden tai muun terveysongelman seurauksena, silmät eivät pysty kohdistamaan katsetta yhtä aikaa samaan paikkaan. Tällöin suoraan katsova silmä näkee tarkasti mutta karsastava silmä epätarkasti. Karsastava silmä saattaa kääntyä sisään-, ulos-, ylös- tai alaspäin. Karsastusleikkaus parantaa useimmissa tapauksissa elämänlaatua monella tavalla, sillä sen tavoite on vähentää näköongelmia sekä parantaa silmien yhteistoimintaa ja ulkonäköä.
Karsastuksen tavallisin aiheuttaja on silmän liikuttajalihasten voiman epätasapaino. Leikkauksessa pyritään korjaamaan silmien asentoa ja tasapainottamaan liikuttajalihasten toimintaa. Karsastusleikkaus voidaan tehdä myös esteettisistä syistä silmien suoristamiseksi.
Ennen karsastusleikkausta sinun tulee käydä karsastusta leikkaavan lääkärin vastaanotolla. Voit varata ajan puhelimitse numerosta 010 190 200 (mpm/pvm, ma-pe 8-18, la 9-16).
Silmäasemalla karsastusleikkauksia tekee silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Päivi Toivonen, joka suunnittelee ja toteuttaa karsastuksen hoitoa tiiviissä yhteistyössä ortoptisti Mikaela Höglundin kanssa. Leikkauspaikkana on Silmäaseman Helsingin silmäsairaala.
Karsastusleikkaus on yleisempi lapsella kuin aikuisella, sillä lapsen näkö muuttuu noin kymmeneen ikävuoteen asti. Leikkauksella voidaan korjata näköongelmia ja parantaa silmien yhteisnäköä. Karsastusleikkaus myös ehkäisee karsastuksesta johtuvaa näön heikkenemistä, kuten amblyopian eli “laiskan silmän” kehittymistä. Kouluikäisille karsastusleikkausta voidaan lisäksi harkita ulkonäkösyistä esimerkiksi kiusaamisen ehkäisemiseksi.
Karsastusleikkauksia tehdään aikuisille, joille ei ole ollut riittävästi apua muista karsastuksen hoitomuodoista, kuten silmälaseista. Toimenpiteellä pyritään korjaamaan kaksoiskuvia ja muita näkemisen ongelmia sekä ylläpitämään työ- ja ajokykyä. Lisäksi leikkaus voi vähentää jatkuvasta pinnistelystä johtuvaa silmien rasitusta ja parantaa ulkonäköä. Karsastusleikkaus aikuisella ei vaikuta jo kehittyneeseen amblyopiaan.
Jos olet kiinnostunut karsastuksen hoidosta leikkauksella, varaa ensin aika Helsingin Silmäsairaalaan karsastusta leikkaavan lääkärin vastaanotolle. Voit varata ajan puhelimitse numerosta 010 190 200 (mpm/pvm, ma-pe 8-18, la 9-16). Vastaanotolla sinulle tehdään kattava karsastustutkimus, jota seuraa ennen leikkausta vielä leikkaussuunnittelu. Leikkaussuunnittelussa leikkaava lääkäri määrittelee karsastusleikkauksen tyypin ja arvioi sen lopputulosta.
Karsastusleikkauksessa korjataan silmän tai silmien asentoa käsittelemällä silmän liikuttajalihaksia. Silmässä on kuusi liikuttajalihasta, joita voidaan heikentää tai vahvistaa leikkauksella. Leikkauksessa käytetään itsestään sulavia tikkejä.
Karsastusleikkaus tehdään tavallisesti, ja lapsella aina, nukutuksessa eli yleisanestesiassa. Aikuisilla voidaan joissakin tapauksissa käyttää paikallispuudutusta.
Koko toimenpidekäynti vie noin 3–5 tuntia. Tuothan mukanasi saattajan, sillä autolla ajaminen on kiellettyä vuorokauden ajan leikkauksen jälkeen. Varmista myös, että läheinen aikuinen on seuranasi toimenpiteen jälkeisenä yönä ja että kotoasi löytyy ihoteippiä, vanulappuja ja pumpulipuikkoja jälkihoitoa varten.
Karsastusleikkauksesta toipuminen kestää yleensä viikon verran. Ennen lähtöäsi sairaalasta saat meiltä kattavat kotihoito-ohjeet sekä leikkauksen tehneen lääkärin puhelinnumeron mahdollisia kysymyksiä varten.
Leikkauksen jälkeen näkö voi olla epätarkka, ja saatat väliaikaisesti nähdä kaksoiskuvia. Näön kohdistamiskyky palautuu vähitellen, joissakin tapauksissa useiden viikkojen aikana. On myös normaalia, että silmä on leikkauksen jälkeen punainen ja arka. Jos sinulle on tehty samaan silmään aiempi karsastusleikkaus, toipuminen saattaa kestää hieman kauemmin ja silmä tuntua epämukavammalta.
Otathan pikaisesti yhteyttä leikkauksen tehneeseen lääkäriin, jos leikattua silmää alkaa särkeä tai leikkauksen jälkeen parantunut näkö huononee selvästi.
Leikkaava lääkäri tarkastaa silmiesi voinnin yleensä leikkausta seuraavana aamuna. Lisäksi varaamme sinulle ortoptistin ja lääkärin tarkastuksen 1–2 kuukauden päähän leikkauksesta. Säännölliset jälkitarkastukset ovat tärkeitä leikkauksen onnistumisen kannalta.
Karsastusleikkauksen tekevän lääkärin tutkimuksessa suunnitellaan juuri sinulle sopiva karsastusleikkaus, ja leikkauksen lopullinen hinta riippuu toimenpiteen sisällöstä ja laajuudesta. Leikkaushinnat sisältävät anestesia- eli nukutuslääkärin palvelun. Vastaanoton ja toimenpiteen hintaan lisätään toimisto- ja Kanta-maksu. Karsastusleikkaus kerryttää Bonusta S-Etukortilla.
Silmäsairaala Helsingin hinnasto
Jokaisella on oikeus nähdä hyvin. Tarkka näkö ei mielestämme saisi jäädä kenellekään haaveeksi, ja siksi tarjoamme sinulle helpon ja joustavan tavan maksaa kaikki palvelumme. Silmäsairaalatilin avulla voit maksaa leikkauksen sinulle sopivissa erissä. Saat jopa 12 kk korotonta maksuaikaa.
LUE LISÄÄ RAHOITUKSESTA
Kaikissa silmäsairaaloissamme tehtävät yksityiset silmäleikkaukset kerryttävät myös Bonusta. Bonusta kertyy molempien silmien leikkauksesta 1 000 euroon asti. Bonusta ei kerry pientoimenpiteistä (esim. jälkikaihin poisto / YAG) eikä palveluseteillä maksettavista leikkauksista.
LUE LISÄÄ BONUKSESTA
Karsastusleikkaus sopii sekä lapsille että aikuisille. Karsastuslääkärin tutkimus ennen leikkausta varmistaa, ettei karsastusleikkaukseen liity ylimääräisiä riskejä ja että toimenpiteestä on selkeää hyötyä.
Tämän jälkeen tehdään vielä huolellinen leikkaussuunnittelu, jossa leikkaustulosta voidaan yrittää jäljitellä silmälasien päälle kiinnitettävällä prismakalvolla. Ennen toimenpidettä varmistetaan, että karsastusoireet vähenevät leikkauksella.
Karsastusleikkaus ei satu. Karsastusleikkaus lapsella tehdään aina nukutuksessa, aikuisella yleensä nukutuksessa ja joissakin tapauksissa paikallispuudutuksessa.
Karsastusleikkaus on turvallinen leikkaus, mutta kuten kaikkiin leikkauksiin, siihen liittyy vähäisiä riskejä. Näihin kuuluvat esimerkiksi antibiooteilla hoidettavat tulehdukset, sarveiskalvon pintahaavat sekä pysyvät kaksoiskuvat, jotka ovat yleensä korjattavissa silmälaseilla. Vakavat ongelmat karsastusleikkauksessa tai sen jälkeen ovat erittäin harvinaisia. Anestesialääkäriltä saat lisätietoa nukutuksen riskeistä, joista monet liittyvät yleiseen terveydentilaasi.
Karsastuslääkäri saattaa suositella sinulle uusintaleikkausta, jos ensimmäinen leikkaus ei ole korjannut silmien asentoa kokonaan. Karsastusleikkauksen yli- tai alikorjauksia pyritään välttämään tarkoilla tutkimuksilla ja huolellisella leikkaussuunnittelulla. Etenkin lapsilla silmien asento voi kuitenkin muuttua myös iän myötä, ja karsastus tulee helpommin takaisin.
Karsastusleikkauksen voi uusia turvallisesti. Uusintaleikkaukset ja niiden tarve sekä hyödyt käydään aina läpi tapauskohtaisesti.
On tärkeää, että olet kuusi tuntia ennen leikkausta syömättä, juomatta ja tupakoimatta. Alkoholia ei saa nauttia leikkausta edeltävänä iltana.
Tulethan leikkaukseen vain terveenä, ilman meikkiä tai hajusteita. Ripsien kestoväriä tai ripsien pidennyksiä ei saa laittaa kahteen viikkoon ennen leikkausta ja eikä kahteen kuukauteen leikkauksen jälkeen.
Voit ottaa käytössäsi olevat lääkkeesi normaalisti ellet ole sopinut leikkaavan lääkärin tai anestesialääkärin kanssa toisin. Tietyt lääkkeet ja ravintolisät voivat esimerkiksi lisätä verenvuotoriskiä leikkausalueella. Jos sinulla on verenpainetauti, verenpaineesi on oltava hoitotasolla.
Saat ennen leikkausta tarkat valmistautumisohjeet kotiin vietäväksi. Voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä, jos sinulla herää niistä kysyttävää.
Karsastusleikkauksen tulokset ovat yksilöllisiä. Tavallisimmissa karsastuksen muodoissa silmien asento muuttuu paremmaksi lähes kaikilla, ja silmien yhteisnäkö paranee noin puolella leikkauksessa käyneistä. Erityisesti vaikean tai pitkäaikaisen karsastuksen kohdalla saatetaan silti tarvita myös lisähoitoja, kuten silmälaseja, prismalinssejä, peittohoitoa, silmäjumppaa tai uusintaleikkausta.
Karsastavan silmän näöntarkkuutta ei voida parantaa karsastusleikkauksella. Jos
karsastusta tai sen aiheuttamaa amblyopiaa eli “laiskaa silmää” on ennen leikkausta hoidettu silmälaseilla tai peittohoidolla, hoitoa pitää jatkaa myös leikkauksen jälkeen.
On mahdollista, että toivottuun lopputulokseen päästään vasta useammalla karsastusleikkauksella. Leikkausten väli voi olla jopa vuosia johtuen esimerkiksi lapsen näön kehityksestä ja muuttumisesta.
Karsastusleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä ja kestää tavallisesti viikosta muutamaan viikkoon.
Aikuisella sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä ja työtehtävistäsi. Tavallisesti sairauslomaa kirjoitetaan 1–3 viikon ajaksi. Lapset palaavat kouluun tai hoitoon viikon kuluttua leikkauksesta.
Paranemisen nopeuttamiseksi leikkaava lääkäri määrää sinulle antibioottitippoja karsastusleikkauksen jälkihoitoon. Aloita niiden sekä kosteuttavien silmätippojen käyttö ohjeen mukaan leikkauksen jälkeisenä aamuna, ja pidä 30 minuutin tauko eri silmätippojen välillä.
Vältäthän silmän voimakasta hieromista, painamista tai rajua liikuntaa kolmen viikon ajan. Voit kuitenkin tehdä tavallisia askareita ja käydä suihkussa jo leikkauspäivänä, ja saunoa tai käydä uimassa noin kymmenen päivän kuluttua leikkauksesta.
Piilolinssien käytölle ei ole estettä leikkauksesta toipumisen jälkeen. Keskustele kuitenkin ensin asiasta silmälääkärin kanssa.