Kirjaudu sisään
Silmän takaosakirurgiassa käsitellään silmän takaosan rakenteita, kuten verkkokalvoa ja lasiaista. Verkkokalvokirurgiaa ja lasiaisleikkauksia kutsutaan usein korjaaviksi leikkauksiksi, sillä niiden tavoitteena on palauttaa tai parantaa vaurioitunutta näköä. Yleisiä syitä silmän takaosakirurgialle ovat esimerkiksi verkkokalvon irtauma ja erilaiset silmävammat.
Silmäasemalla silmän takaosakirurgiaa tehdään Helsingin silmäsairaalassa. Leikkaavina lääkäreinä toimivat kokeneet silmätautien erikoislääkärit ja silmäkirurgit Mika Kotimäki ja Juha Rajaste.
Osa silmän takaosakirurgiasta tehdään silmälääkärin seurannan jälkeen, osa kiireellisinä päivystysleikkauksina. Kiireellisen leikkauksen ennuste on yleensä sitä parempi mitä nopeammin toimenpide päästään tekemään. Näköä ei kuitenkaan aina saada ennalleen, vaikka leikkauksen ajoitus olisi oikea.
Silmän takaosakirurgiaa voidaan tarvita muun muassa seuraavissa tilanteissa:
Verkkokalvon irtauma on harvinainen, kiireellisesti hoidettava silmäsairaus. Se saa tavallisimmin alkunsa lasiaisen irtauman seurauksena syntyneestä, laajentuvasta repeämästä ja saattaa johtaa vakaviin näköongelmiin tai jopa näön menetykseen. Pienemmät verkkokalvon irtaumat kiinnitetään laserilla takaisin paikoilleen. Joissakin tilanteissa vaaditaan laajempaa verkkokalvon korjausleikkausta.
Makula eli silmän verkkokalvon keskiosa vastaa tarkasta näöstä. Mikäli siihen syntyy reikä, keskeinen eli tarkka näkö heikkenee huomattavasti. Näkökentän reuna-alueilla voi silti edelleen havaita liikettä.
Makulareiän korjaavassa leikkauksessa silmämunan täyttävä hyytelömäinen lasiainen ja verkkokalvoa kiristävät rakenteet poistetaan. Lasiainen korvataan kaasulla, joka painaa vähitellen reiän kiinni.
Silmän verkkokalvon pinnalle kehittyy toisinaan ohutta, ylimääräistä arpikudosta, joka kiristää ja poimuttaa verkkokalvoa. Ryppykalvon kehittymistä voidaan seurata rauhassa. Mikäli ryppykalvo häiritsee näköä, se on mahdollista poistaa kiireettömällä leikkauksella.
Lasiaiseen saattaa kertyä verta esimerkiksi verkkokalvon irtauman tai silmävamman seurauksena, mikä vaikeuttaa näkemistä. Pienestä lasiaisverenvuodosta johtuvat näköhaitat häviävät yleensä itsekseen. Tarvittaessa lasiaisverenvuoto hoidetaan poistamalla lasiainen.
Ikääntymiseen liittyvässä kosteassa silmänpohjan rappeumassa verkkokalvon tarkan näön alueelle muodostuu uudisverisuonia, joiden aiheuttama turvotus voi heikentää näköä nopeasti. Ikärappeumaa hoidetaan laserhoidon lisäksi lasiaisinjektioilla, yleensä kolmen pistoksen sarjana. Lasiaisinjektiot eivät ole varsinaista silmän takaosakirurgiaa. Niitä tehdään kaikissa Silmäaseman silmäsairaaloissa.
Diabetes voi aiheuttaa näköä heikentävää verkkokalvon verisuonten vuotamista ja turvotusta. Diabeettista retinopatiaa eli verkkokalvosairautta hoidetaan ensisijaisesti silmänpohjan laserhoidolla ja vakavammissa tapauksissa verkkokalvokirurgialla.
Silmävammat, kuten erilaiset silmään osuneet iskut, voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia silmän takaosan rakenteissa. Ne lisäävät myös verkkokalvon irtauman riskiä. Vähänkin oireilevat silmävammat on hyvä tutkituttaa silmälääkärillä viipymättä näkökyvyn turvaamiseksi. Lue lisää silmävammojen hoidosta.
Jos sinulla on silmälääkärin lähete silmän takaosan leikkaukseen, voit varata ajan soittamalla puh. 010 190 200 (mvm/pvm). Muussa tapauksessa varaa ensin aika silmälääkärin tutkimukseen.
Jos sinulla on vakavia, huolestuttavia näköhäiriöitä tai voimakasta silmäkipua, soita viipymättä kotikuntasi päivystykseen. Katso täältä kiireellistä tutkimusta vaativat näköhäiriöt ja silmäoireet.
Päätös silmän takaosan leikkauksesta tehdään silmälääkärin vastaanotolla. Silmälääkäri arvioi leikkauksen tarpeen tutkimusten perusteella ja ohjaa sinut toimenpiteeseen Helsingin silmäsairaalaan.
Valtaosa silmän takaosan kirurgiasta tehdään päiväkirurgisesti ja paikallispuudutuksessa. Leikkauksen kesto vaihtelee tarvittavan toimenpiteen mukaan noin puolesta tunnista puoleentoista tuntiin.
Leikkauksen jälkeen jäät lepäämään sairaalaan pariksi tunniksi, minkä jälkeen pääset saattajan kanssa kotiin. Saat mukaasi silmäsi leikanneen lääkärin puhelinnumeron siltä varalta, että haluat kysyä jotain leikkauksesta tai toipumisesta myöhemmin. Lue silmän takaosakirurgian kotihoito-ohjeet.
Onnistuneen leikkauksen jälkeen näkö kirkastuu vähitellen seuraavien viikkojen aikana. Joissakin tilanteissa on mahdollista, että leikkauksen lopputulosta voidaan arvioida vasta kuukausien tai puolen vuoden kuluttua.
Leikkaava lääkäri sopii leikkauspäivänä kanssasi jälkitarkastuksen, jonka ajankohta riippuu tehdystä toimenpiteestä ja silmiesi voinnista. Jälkitarkastuksessa silmälääkäri varmistaa, että leikkauksesta toipuminen on lähtenyt hyvin käyntiin sekä kertoo, kuinka silmiesi vointia tulisi seurata jatkossa.
Ethän lähde silmäsairaalasta ennen kuin olemme varanneet sinulle jälkitarkastuksen.
Silmän takaosan leikkauksiin tullaan silmälääkärin vastaanotolla todetun tarpeen mukaan. Leikkaushinnat ovat toimenpidekohtaisia, ja niihin lisätään Kanta- ja toimistomaksut. Silmän takaosan leikkaukset kerryttävät S-ryhmän Bonusta S-Etukortilla.
Silmäsairaala Helsingin hinnasto
Jokaisella on oikeus nähdä hyvin. Tarkka näkö ei mielestämme saisi jäädä kenellekään haaveeksi, ja siksi tarjoamme sinulle helpon ja joustavan tavan maksaa kaikki palvelumme. Silmäsairaalatilin avulla voit maksaa leikkauksen sinulle sopivissa erissä. Saat jopa 12 kk korotonta maksuaikaa.
LUE LISÄÄ RAHOITUKSESTA
Kaikissa silmäsairaaloissamme tehtävät yksityiset silmäleikkaukset kerryttävät myös Bonusta. Bonusta kertyy molempien silmien leikkauksesta 1 000 euroon asti. Bonusta ei kerry pientoimenpiteistä (esim. jälkikaihin poisto / YAG) eikä palveluseteillä maksettavista leikkauksista.
LUE LISÄÄ BONUKSESTA
Silmän takaosakirurgialla pyritään palauttamaan merkittävä osa näkökyvystä tai ainakin estämään näön heikkeneminen. Joissakin tapauksissa näkövaurio voi jäädä pysyväksi leikkauksesta huolimatta.
Silmäasemalla silmän takaosan leikkaukset tehdään paikallispuudutuksessa, jolloin toimenpide on usein kivuton. Mikäli leikkaus jännittää sinua, saat halutessasi rentouttavan esilääkityksen.
Lasiais‐ ja verkkokalvoleikkausten turvallisuus on lisääntynyt huomattavasti, mutta kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy riskejä. Silmän takaosakirurgian riskit riippuvat toimenpiteestä ja silmiesi voinnista. Esimerkiksi laserointi on kevyt, silmälääkärin vastaanotolla tehtävä toimenpide, jonka riskit ovat äärimmäisen pienet.
Silmäaseman silmäsairaalaissa tehtävän takaosakirurgian riskeihin kuuluvat esimerkiksi kaihin kehittymisen nopeutuminen, silmänpaineen kohoaminen tai silmänpainetauti, silmän bakteeritulehdus tai verkkokalvon irtauma. Leikkaava lääkärisi vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi sinulle tehtävän toimenpiteen riskeistä.
Leikkauspäivänä voit syödä ja ottaa normaalisti lääkkeesi, mukaan lukien silmätipat. Tuo päivän aikana tarvitsemasi lääkkeet mukaan silmäsairaalaan. Tulethan toimenpiteeseen ilman meikkiä.
Koko sairaalakäyntiin on hyvä varata aikaa noin 3–4 tuntia. Autolla ajo ei ole sallittua leikkauksen jälkeen, joten sinun kannattaa pyytää saattaja mukaan kotimatkalle.
Leikkauksen jälkeen jäät silmäsairaalaan pariksi tunniksi lepäämään. Silmäsi saattavat kirvellä ja tuntua roskaisilta. Nämä ovat normaaleja oireita, joista ei tarvitse huolestua.
Ennen kotiinlähtöä lääkäri tarkastaa, että kaikki on kunnossa ja voit hyvin. Suosittelemme, että pyydät kotimatkalle saattajan, sillä leikkauksen jälkeen et pysty ajamaan autoa.
Leikkauksen jälkeen saat mukaasi yksityiskohtaiset kotihoito-ohjeet. Ne ovat samankaltaiset kuin kaihileikkauksen jälkeen, mutta lisäksi niihin saattaa kuulua noin viikon mittainen asentohoito.
Asentohoito tarkoittaa sitä, että kasvot on pidettävä tietyssä asennossa leikkaavan lääkärin ohjeiden mukaisesti. Tämä tulee kysymykseen, jos leikkauksessa on käytetty kaasua. Tällöin myös lentäminen, sukeltaminen ja vuorikiipeily ovat kiellettyjä, kunnes kaikki kaasu on poistunut silmästä.
Tarvittaessa olet aina tervetullut kysymään meiltä neuvoa myös puhelimitse. Säännöllinen silmälääkärin seuranta on tärkeää, jotta mahdolliset ongelmat toipumisessa havaitaan heti.
Käytäthän sairaalasta saamaasi silmien suojakilpeä nukkuessasi viikon ajan.
Jos leikatussa silmässä ilmenee voimakasta kipua tai muuta huolestuttavaa oiretta, ota matalalla kynnyksellä yhteys silmäsi leikanneeseen lääkäriin tai viikonloppuna kotikuntasi päivystykseen.
Näkökyvyn paraneminen leikkauksen jälkeen tapahtuu hitaasti viikkojen, jopa kuukausien kuluessa. Leikkauksen tuloksiin vaikuttavat niin toimenpiteen laatu kuin silmiesi tilanne ennen leikkausta, yleinen terveydentilasi ja leikkaushoidon ajoitus.
Jos silmääsi on ruiskutettu leikkauksessa kaasua, näet vaihtelevan muotoisen
nesteen ja kaasun rajan. Tämä katoaa vähitellen muutamassa päivässä.
Jos silmääsi on laitettu leikkauksessa kaasua, et saa lentää ennen kuin kaasu on poistunut silmästä. Myös sukeltaminen ja vuorikiipeily ovat tällöin kiellettyjä.